Четвъртата част на култовата поредица за Индиана Джоунс - "Кралството на кристалния череп" официално бе представена на фестивала в Кан.

Гостите на форума бяха и първите, които имаха възможността да изгледат поредния епизод от сагата за приключенията на най-известния археолог в света. Като цяло обаче филмът бе приет сравнително сдържано от зрителите, което разочарова Стивън Спилбърг и екипа му.

Всичките звезди, допринесли за създаването на продукцията, бяха на премиерата - Харисън Форд се появи със съпругата си Калиста Флокхарт, Спилбърг последва примера му и уважи събитието със своята половинка Кейт Кейпшоу (изпълнила женската главна роля във втората част от поредицата - "Храмът на обречените"), докато Кейт Бланшет, Карън Алън и младият Шая Лeбьоф бяха без компания.

Виновниците не минаха и без култови реплики - Стивън Спилбърг сподели, че е страшно доволен от получилото се и коментира "След 18 години дойде ред и за четвърта част на Индиана. Дали не е късно - сега просто сме по-възрастни, по-мъдри и по-богати".

Харисън Форд бе още по-остроумен - "Инди не остарява с времето, просто навърта още повече километраж".

Той не скри, че очаква критики към филма, но добави, че не критиците, а зрителите са тези, които в крайна сметка го оценяват. "Убеден съм, че и този път те ще ни измъкнат сухи от водата", сподели 64-годишният актьор.


Сюжет:

 

Действието се развива през 1957 година в разгара на "Студената война".

Индиана Джоунс води спокоен живот на преподавател, когато, въпреки напредналата си възраст, решава да се впусне в ново приключение - този път в Ню Мексико, Кънектикът, Мексико Сити и джунглите на Перу.

Този път най-популярният археолог в киното ще се опита да се сдобие с мистичния кристален череп.


В мисията си той трябва да изпревари съветските служби, водени от безскрупулната агентка на КГБ Ирина Спалко (Кейт Бланшет). На помощ се притичва старата му приятелка Мериън (Карън Алън, позната от първата част) и младият "Пес" Уилямс (Шая Лебьоф).

 

Любопитни факти:

 

  • Въпреки напредналата си възраст Харисън Форд изпълнявал сам всички по-напрегнати сцени. За целта работи във фитнес-залата по три часа на ден, спазва специална диета и накрая убеждава екипа, че е във форма да се справи с всички предизвикателства.

 

  • Шон Конъри, който участваше в третата част, се отказа от ролята, защото "начинът на живот като пенсионер твърде му харесва, за да го разваля".

 

  • Четвъртата част на поредицата излиза на екран почти 20 години след третата - "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход".

 

Премиера у нас:


Българската премиера на "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" е на 22 май, когато е и световната премиера на филма. За първи път той ще бъде показан на екран у нас в София Сити Център (21 ч) и то едновременно в две зали.

IMDB ревю:


Продължителност: 124 минути
режисьор: Стивън Спилбърг
Продуценти: Катлийн Кенеди, Франк Маршал
Изпълнителен продуцент: Джордж Лукас
Оператор: Януш Камински
Художник: Гай Дайес
Композитор: Джон Уилямс
Монтаж: Майкъл Кан
Костюми: Мери Зофрис

в ролите
: Харисън Форд (Индиана Джоунс), шая Лебьоф ("Пес" Уилямс), Кейт Бланшет (Ирина Спалко), "Рей Уинстън ("Мак" Джордж Макхийл), Карън Алън (Мериън Рейвънууд), Джон Хърт (професор Оксли), Джим Бродбънт (Дийн Чарлс Стантън), Андрю Дивоф (руски войник), Игор Жижкин (Довченко)