Японците са странни - не мисля, че за някой дори бегло запознат с образците на съвременната японска поп-култура може да има съмнение в това. Когато към това биват добавени ексцентричните, приятно мрачни окраски на gothic и dark electro музиката и нейната суб-култура, резултатът не би могъл да бъде описан по никакъв друг начин освен като противопоставящ се на понятието „нормален"...

публиката на клуб „Фенс" се убеди в това в неделя вечер когато пред тях за 3-ти път на българска сцена излязоха японския industrial/electro-goth проект „Gothika".

Естествено предвид своето специфично звучене , аудиторията, за едно подобно изпълнение също бе с ограничена численост. За сметка на това публиката бе изпълнена с ентусиазъм и създаваше атмосфера на приятно оживление от страна на хора, които знаят за какво точно са дошли и са способни да го оценят.

Вечерта започна с двучасов hard techno DJ сет изпълнен от Mokushi (Симо от вече несъществуващите Animassacre).

Неговото изпълнение, макар и доста по-тежко и агресивно от това на самите Gothika, черпейки вдъхновение от японската аниме- култура и музика, подготви атмосферата, а и даде възможността на по-енергичните посетители да се поизпотят.

С наближаването на полунощ на сцената се качиха и самите Gothika, с костюми съчетаващи характерната за японската "dark" сцена Visual K естетика и традиционните за индъстриал сцената кожа и униформени облекла.

В началото на своето изпълнение, а и по време на целия сет японците не пропуснаха на няколко пъти да осведомят българската публика за своята любов към България и София , до степен, до която човек би могъл да се замисли защо все още не са емигрирали тук.
Захранена с енергията на изпълнения като Fata Morgana Android, Alexa и Beyond Good and Evil публиката скоро изпълни помещението с екзалтирани възгласи и изправени танцуващи тела.

В един момент приятно пълния клуб се превърна в истинско стълпотворение , описуемо с комбинацията от енергични механични ритми, преплитащи се светлини и жега.
Кулминационната точка определено бе моментът, в който вокалистът Андро, облечен във военна униформа, започна да дирижира ритъма на гората от ръце под звуците на силно милитаристичната "Army March Drawn Sword Police" , карайки обикновения страничен наблюдател да се замисли за и без това често обсъжданата връзка между индъстриъл музиката и нацистката естетика.

След изпълнение, продължил близо 2 часа и 2 биса, изпълнителите най-накрая се оттеглиха пожелавайки лека вечер и уверявайки все още крещящата (доминиращо женска) аудитория, че скоро отново ще посетят страната ни (и естествено..че ни обичат) оставяйки усещането за приятен завършек на една приятно странна вечер, прекарана в компанията на приятно странни хора...