ЕА ще бъде съдена за това, че ползва анти-пиратската система SecuROM. Според потърпевшите геймъри системата е развалила компютрите им и се е наложило форматиране.

Първият оплакал се е Ричард Елдридж, който е свалил безплатна версия Spore Creature Creator. Той съди компанията за начина, по който се е инсталирала анти-пиратската система, а именно -  тайно без да иска съгласието на Ричард.

Безплатните или демо версии на игрите не се нуждаят от защитна система. Елдридж, посочва, че нито в рекламата, нито в EULA (Еnd-User License Agreement) се споменава за защитата. Инсталираният SecuROM представлявал реална заплаха за стабилността и защитата на компютъра.

Вторият случай се отнася за играта The Sims 2: Bon Voyage. Потърпевшата Диана Кортез, се оплаква, че след инсталирането на играта, различни програми се отказали да работят. След двумесечни борби със SecuROM се е наложило форматиране на системата, което е довело до загуба на данни.

ЕА никъде не споменават, че за да се играят заглавията им, трябва да се инсталира анти-пиратската система. Предупреждение липсва на кутията на играта, ръководството й, по време на инсталация й, при сваляне от Интернет, на сайта й.

Оплакването посочва също колко е трудно да се махне SecuROM, тъй като не излиза в „Add/Remove Programs" прозореца, което е изискване на Федералната комисия по търговия.

Всеки от ищците съди ЕА за 5 милиона долара и след като EULA няма да успее да спаси компанията, те все пак имат някакъв шанс.