Завършиха строежите по най-високата сграда в света. Небостъргачът Бурж Дубай (от burj - кула на арабски) в Дубай, ОАЕ, е висок 650 метра (повече дори от вече рухналата радио мачта край гр. Константинов, Полша, с дължина 646,38 м). Надграждането обаче няма да спре дотук - очаква се Бурж да достигне 819 метра със сигналните светлини за самолетите.

Лидер сред небостъргачите до този момент бе Тайпе 101 със своите 509 метра, които вече не представляват никаква конкуренция.

И как биха могли да бъдат? Общата стойност на сградата възлиза на около 4 млрд. долара. Прокетирана е от екип от 90 архитекта и е издигната от една малка армия - 6800 строителни работници (трудили се на близо 48 градуса температура). Скоростта, с която е строена е средно един етаж на три дни.

"Бурж Дубай ще бъде познат с много имена. Но само привилегирована група хора ще могат да го нарекат свой дом", пише гръмко на официалната страница на небостъргача. Става въпрос за етажите между двадесетия и 110-тия, които представляват луксозни апартаменти. От първия до двадесетия са хотелски стаи, а последните петдесет - офиси.

Казва се, че комплексът ще приюти и най-големия център за забавления и мол в света.

Колкото и гигантско да бъде това архитектурно постижение, гордостта на Дубай няма да трае дълго. Кувейт строят своя кула - Бурж Мубарак Ал-Кабир, която ще бъде готова през 2012 и ще се извисява 1001 метра над земята.