Голяма част от архитектурата във Великобритания е заимствана от комикса за Дан Деър от миналия век, показа проучване на Guardian.

Полковник Даниъл Макгрегър Деър, или "Пилотът на бъдещето", участва в безброй вълнуващи приключения, в които спасява безпомощни хора и същества. Независимо дали в морето, на Венера или на други далечни планети приключенията, нарисувани от художника Питър Хампсън, се случват на фона на убедителна футуристична архитектура.

Подвизите на Дан Деър излизат на цветните страници на The Eagle ("Орелът") - ултра популярен комикс за младежи, появил се по щандовете през 1950. От първият му брой се продават 900 000 копия - знак за силното впечатление, което прави на тогавашното младото поколение. То свой ред пораства и част от него в момента работи в области като архитектура, дизайн и инженерство.

Пример за "поколението на Дан" е роденият през 1953 г. в Манчестър, Нормън Фостър - един от гурутата на днешната архитектура. Негови проекти са сгради като Хърст Тауър в Ню Йорк, Лондонското кметство, кулата "Гъркин" (или "Корнишона") и стадион "Уембли". Той е убеден, че именно комиксът на Хампсън му е давал вдъхновение през годините. Той повече от всеки друг архитект се стреми да съживи духа и дори материята на оптимистичния и технологично-подкрепен свят на Дан Деър.

"Тогава обожавах цветните технически картинки в комикса", разказва Фостър и допълва, че тези му чувства не са се променили и до днес.

Роденият през 1949 г. професор по архитектура на Кралския колеж за изкуства, Найджъл Коутс, също е отявлен фен на комикса.

"Много обичах Дан Деър", признава той, "Спомням си стотици страхотно оцветени рисунки на градове, пълни с островърхи небостъргачи и странни извисяващи се сгради. В комикса се случваха толкова много неща, имаше толкова много идеи. Разбира се, влиянието им е на подсъзнателно ниво, но инсталацията "Микстасити", която направих за шоуто "Глоубъл ситис" миналата година, приличаше до голяма степен на света на Дан."

Идеята за Лондон на бъдещето през очите на Хампсън често включва внушителни небостъргачи, които подозрително много приличат и на създадената от архитекта Ренцо Пиано, 310-метрова стъклена кула Лондон бридж. Художникът също така скицира сграда, наподобяваща “Милениум доум“ на Ричърд Роджърс, половин век преди тя да види бял свят.

Сред водещите британски архитекти има още един фен на комикс поредицата The Eagle - роденият през 1957 г. Лори Четуд. Последният му проект, възлизащ на 300 милиона долара, е хотел, специално предназначен за световни лидери, който изглежда като детайл от приключенията на Дан.

"Братовчедите ми ми показаха своите броеве на Eagle и аз се превърнах във върл почитател на поредицата. Започнах да рисувам тонове космически кораби и странни машини. Предполагам, че дори дизайнерите от "Междузвездни войни" и "Блейд рънър" са имали предвид Дан Деър."

Въпреки че космическият кораб на Дан акостира за последен път преди около 40 години, идеите от "Пилота на бъдещето" продължават да се използват в архитектурата на Великобритания. Хампсън си отива през 1985 г., но творенията му продължават да бъдат вдъхновение за света и до днес.