Влизам в един ресторант и се насочвам към една празна маса. Сядам срещу човека, с който имам среща. Около нас масите са заети - от едната ни страна двойка младежи, от другата семейство с дете в детската градина.

Представихте ли си картинката? Добре.

Сега двамата с моя приятел се настаняваме по-удобно, поемаме си въздух и… пръдваме! Мощно, звучно и миризливо! Всички около нас ни псуват мислено, а семейството от едната страна иска сметката, докато си говорят помежду си какви сме невъзпитани простаци. А ние се оглеждаме самодоволно и… повтаряме!

Не вярвате, че може да се случи? Некултурно е? Да, така е! Също както и паленето на цигари на обществени места. Което освен това е и вредно, а не само неприятно. И се пуши няколко минути, а не се измирисва бързо.

И не, не ме питайте дали "може да запаля". Не, не може! Както никой не пита "може ли да се изпикая на масата?". 

Но тъй като всички, които го правят, не само че не разбират какви невероятни простаци са, а и си въобразяват, че имат неотменимо право да тормозят другите и няма шанс да си върнат първите седем години, се налага това да се забрани. Както и плюенето. Когато простаците в едно общество не подлежат на друго възпитание, трябва да се намеси законът.

Пушете си в къщи. Там си тръскайте цигарата в леглото, пикайте си където си искате и плюйте на килима в хола. Но в цивилизацията стойте цивилизовани. Без да мрънкате! И когати ви се припуши в заведението, излезте навън и си пушете…

Ще го преживеете.

 

http://www.kenanoff.com/blog/