Войната между половете винаги се е водила на почти всеки възможен фронт. Но в последно време геймингът също се изявяваше като бойно поле в отколешното съревнование. Ново проучване обаче идва на помощ на мъжете. То е публикувано от професор Алън Рейс от университетът в Станфорд.

Учени са изследвали мъже и жени от различна възраст, докато играели на компютърна игра със завземане на територии. Изследването се е фокусирало върху активността на един определен мозъчен център, свързван най-вече с любовта към награждаване и пристрастяване.

Резултатите показали, че мъжете и жените имат различна мотивация. При мъжете, участващи в експеримента, активността на мозъка се увеличавала пропорционално на завладяната територия.

Жените в експеримента дори и да усвоели играта и да постигнели успех, показали далеч по-малък ламтеж за победа.

"Половите различия могат да обяснят подобно поведение и защо един мъж може да се пристрасти към видеоигри. Докато печели в играта, съзнанието на мъжа печели територия. А в исторически, както и генетичен план, мъжете са с много по-добре развит териториален инстинкт. Изобщо не е чудно, че най-големите тирани в историята са били мъже." - казва професор Рейс.