Умишлено не гледах пресявките досега на конкурса за български участник на Евровизия 2008 в Белград. Бях си заплюл полуфинала и финала. Не ми се гледаха аматьори, чаках „класата", все пак времето е ценно за всеки.

От шоуто в събота разбрах най-напред, че българите са преоткрили китарата като музикален инструмент. В почти всяка конкурсна песен вече има поне китарно соло, което е повече от похвално.

После разбрах, че юнаците от Deep Zone най-нагло са свили към 70-80 % от парчето "Out Of Space" на The Prodigy. Ясно е, че да преметнеш журито е веселяшки лесно, то едва ли е чуло изобщо за съществуването на The Prodigy, ама някои от нас все още помнят творчеството на тази група.

Разбрах също, че група ТЕ можели да бъдат и добра група. Определено проблемът е бил в досегашния им вокалист.

Виж с Преслава Пейчева филмът е съвсем друг. Хубава блондинка, пееща като чучулига и огромни аплодисменти за парчето „Тази вечер". Най-вече затова, че е изпято на български и че е в стила на легендарните Starship. Супер приятно!

Друго, което разбрах от полуфинала е, че Николай Манолов е най-добрият! Жалко, че е толкова млад. Само още 3-4 години да узрее и понатрупа опит. После задължително ще е номер 1 в България, ако не се „продаде" или главозамае. Но съдейки по хората, с които работи, това е почти изключено да се случи.

Разбрах още, че Дани Милев става да пее по банкети, ама чак на Евровизия!? Текстът на Дони за песента „Светлината и мрака" е доста посредствен. Определено е претупал нещата и е забравил как покойният Митко Воев го „създаде" преди години с текста на „Кукла".

И последното, което разбрах е, че Георги Христов ще спечели конкурса БГ Евровизия! Защото е Класа! Заедно с италианчето трябва да бият категорично (ако не ги прецакат нещо). Дано да стане, защото ще е напълно заслужено, а след това шансовете им са огромни.

Първо, Италия от години бойкотира конкурса на Евровизия, а италианските песни определено му липсват. И второ, финалът ще е в Белград все пак... Така че, италианска песен с българско участие там ще си е жив джакпот.

Това са нещата, в които се убедих, след като изгледах полуфинала за българската песен на Евровизия 2008.

Но има и доста други, които определено не успях да проумея.

Най-напред, не разбрах защо всичко живо се пъне да пее на английски??? Миналата година Мария Шерифович спечели категорично, пеейки на чист сръбски език. А ние ще мачкаме на „инглиш" и като капак даже нови езици измисляме, като „нещото" Я-Я!?

Не разбрах също защо Светозар Христов трябваше да влиза с цели 3 песни на полуфинала, след като и в трите пя катастрофално? Жалко за Владо и страхотното парче „Tired Soul", поне на него да бяха дали шанс. Пълна глупост е, че не беше класирано за финала.

Не разбрах още от дуета Иван и Стани кой е мъжът и кой жената!? За шепата фенки с плакатчето е ясно, те пищят и по Азис (с извинение). Имам даже спомени как една красавица припадаше от това колко е „сладък"... Милко Калайджиев:( Женската логика е пълна мистерия завинаги!

И накрая, НЕ разбрах, защо силно рекламираните Невена и Деси Добрева са с ужасно слаби песни, иначе продуцирани от БНТ? Невена пя като на панихида (в случая), а Деси като на бригадирски рецитал (пак в случая). Много жалко! Конкретно за изявата им на полуфинала, Невена трябва моментално да си застреля гримьора, а Деси хореографа, защото ги опропастиха докрай с изявите си.

В заключение, тримата водещи пяха поне 20 пъти по-добре от половината участници, а и песните им бяха готини. За Драго може да се говори какво ли не, но определено пичът си пее и е точно за този конкурс.

Чакам финала и... дано не подхлъзнат Жорето Христов!