Новият албум на John Butler Trio, озаглавен April Uprising, е първият студиен проект на австралийската банда от три години насам. Идеята за името на албума (от англ. - Априлско въстание) се ражда вследствие на едно пътуване на фронтмена на групата John до България.

Пътуването е организирано от тв поредицата на SBS „За кого се мислиш" (Who Do You Think You Are?), търсещо родословието на известни австралийски личности. С помощта на австралийската телевизия той открива, че един от предците му е участвал в Априлското въстание.

По време на посещението си в България през есента на 2008 г. той влиза в къщата на 210-годишния си род в Копривщица, a самият 52-минутен документален филм е излъчен година по-късно.

Силно впечатлен от преживяното, той се захваща със създаването на една съвсем нова музикална палитра. Заедно с доведения му брат Nicky Bomba и с басиста Byron Luiters той прави 22 весели и експлозивни песни, със сложен ритъм и музикална непосредственост, заредени с нова цел, но същевременно по-отдадени от всякога на принципите за създаване на една истинска класическа песен.

Силната връзка на John с Nicky Bomba - един от най-опитните и талантливи барабанисти в Австралия, се затвърждава със съвместната им работа по студийния албум „Sunrise Over Sea". По-малко предвидима е безспорната творческа химия, която John открива с Byron Luiters, с когото пресичат пътищата си още през февруари миналата година.

„Когато започнахме да работим по записването на песните, въпросът, който си задавахме, беше „Дали това е хубава песен?", разказва John.

„Не ме интересува колко готин е ритъмът, колко невероятно звучи. Един инструментал трябва да има глас, който да те грабне и да те пренесе през цялата мелодия леко и неусетно. Ако имаш гласа, значи имаш песента. И тогава оставяш послание."

Феновете, които познават John Butler от самото начало - още от дебюта му през 1998г. или го свързват с мултиплатинените албуми „Three" и „Sunrise Over Sea", знаят, че новото и промяната винаги са били неизменна част от бандата му и от музиката, която прави.

„One Way Road" - пилотният сингъл от петия им студиен проект April Uprising, вече достигна върховете на музикалните класации в Австралия. Това е един от най-разнообразните и достъпни албуми на John досега, разкриващ новаторско звучене - от гръмкия радио припев на „To Look Like You", нежния копнеж на „Steal It" и „Fool For You" до простия фолк на „Ragged Mile", истеричната рок атака на „C'mon Now" и рок диско класиката „Close To You".

Между епичното начало с „Revolution" и шепнещия акустичен завършек на „A Star Is Born", посветен на сина на John, April Uprising комбинира личното, политическото и музикално значимото с умение и страст.

TRACKLISTING
1. Revolution
2. One Way Road
3. C'mon Now
4. I'd Do Anything
5. Ragged Mile
6. Johnny's Gone
7. Close To You
8. Don't Wanna See Your Face
9. Take Me
10. Fool For You
11. To Look Like You
12. Steal It
13. Mystery Man
14. Gonna Be A Long Time
15. A Star Is Born
16. Only You
17. Gone