София е голям, мръсен, бавен и задръстен град. Стигането от точка А до точка Б, особено ако е някъде из центъра, е труден и мъчителен процес. Затова по-често се придвижвам пеша или с мотопеда.

Все пак, наскоро ми се случи да се кача на трамвай и се загледах в електронните карти, които стават все по-масови сред редовите граждани.

Нещото, което ми направи впечатление, беше, че има освен трите имена, снимка и ЕГН. Когато използваш картата, тя отбелязва, че еди-кой-си е минал еди-кога си от еди-къде си с това и това превозно средство.

Тези данни колко дълго се пазят и къде? Кой отговаря за тяхното съхранение? Какъв е достъпът до тях?

На мен лично ми се вижда директно навлизане в личното ми пространство. С това записване на моето придвижване из София, аз де факто създавам електронен отпечатък. При желание може да се прегледа кога, къде, как съм ходила.

Което съвсем сериозно си ме плаши, при положение, че държавата ни е толкова неориентирана как да пази личните ни данни. До каква степен държавата ще си вре носа в личния ми живот?

Тук някой може да обясни, че тази информация би могла да се използва в борба с престъпници. Но на мен ми се иска да попитам: нима всички ние сме “престъпници до доказване на противното” или на обществото ни се гледа като на все още непроявил се престъпник?

Защо изобщо някому е нужно да се знае кога, къде, как съм се придвижвала из София? И защо за оптимизирането му са нужни личните ми данни? Няма ли да е абсолютно достатъчно картата просто да си има номерче и дотам?

Освен това, кой ще има достъп до моите данни? Какво би ме защитавало? Не успях да открия публикувана информация по тази тема, което нищо не означава, но все пак, не е ли желателно това да бъде общодостъпно, да знаеш какво става с данните ти? Най-малкото, откъде мога да знам под чия юрисдикция попада защитата на моите електронни данни, при положение, че МВР се опитват да получат разрешение за пълен достъп до всякакви данни, на всеки, ако решат, че им се иска?

Доколкото разбирам, точно този казус зависи от две места:
1. Общината, която трябва да регламентира - там ще кажат какъв акт регламентира електронните билети;
2. Комисия за защита на лични данни (www.cpdp.bg) - там ще кажат имат ли казус с картите.

Въпросът е, кога ще се случи това? Защо тези неща не се вършат преди, а след създаването на електронните карти? Не може ли поне веднъж да ни се предостави работеща система, а не всичко да се дотамънява в последната секунда? И докато общината и комисията си свършат работата… колко време ще отнеме това?

Спират старите хартиени карти и вече ще има само електронни, което не ми се вижда правилно - все пак, искам да мога да избирам с какъв вид карта ще пътувам. Засега поне не съм чувала подобни слухове и за класическите билетчета.

Вярно, звучи удобно начинът, по който ще таксуват новите карти. Но определено има сериозни проблеми и аз лично предпочитам първо да изчакам да ги оправят, защото просто така не си заслужава.

 

http://eneya.wordpress.com/