Теренът над Сопот е добре известен още от зората на планинското колоездене в България. Седалковият лифт е най-дългия на Балканите, а теренът е изключително подходящ за нуждите на спускачите.

В първите години на новото хилядолетие мястото привлича чужди инвестиции и бива обособено като център за екстремни спортове Shambhala.

Към днешна дата на територията на Shambhalaсе практикуват парапланеризъм, планинско колоездене, има условия за зорбинг и приключенски парк с въжени препятствия и маунтинбординг.

Участвие в Балканското първенство по фор крос/бордъркрос маунтинбординг Shambhala Dirt Boarding 2010 ще вземат състезатели от 5 държави - България, Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Общият брой на атлетите ще бъде над 50. Това ще нареди събитието на първо място сред организираните до сега две балкански първенства - в Сърбия през 2009 г., и в Румъния през пролетта на 2010 г.

На първенството в Сърбия нашето момче - Димо Стефанов, се класира на 5-то място, а в Румъния на 3-то място. Другият български представител - Лино Велинов, зае 4-то място.

През 2010 година организаторите обещават, че ще положат усилия за развитието на маунтинбординга в България.

В плановете са включени минимум 10 събития, стартирайки през месец юни и закривайки сезона през октомври/ноември (в зависимост от времето).