Най-екстремната парашутна дисциплина - BASE е акроним от Building (сгради), Antenna (антени и кули), Span (протежение, т.е. мостове, арки и куполи) и Earth (скали или други естествени земни образувания). В сравнение със скайдайвинг парашутизма, бейсърите скачат от много по-ниско; скоковете им са на много опасна близост от площадката за скок - скалата, кулата и т.н.; и трето - падат с по-малка начална скорост. Затова BASE парашутите са с по-голям обем, подсилени върви и се отварят изключително бързо. Често скоковете се комбинират с wingsuit - костюм с три ципи от парашутна материя, който превръща човешкото тяло в крило и така увеличава хоризонталния полет.

Страстта на Пламен "Боачаноф" Петров към скоковете с парашут започва от баща му - бивш пилот. Покрай него още от малък, той прекарвал доста време на летището в Стара Загора и започва да скача с парашут едва на 14 години (сега е на 29). По wingsuit се запалва 2001 г. след като гледа клипове и чете за него в интернет. 2006 г. най-сетне се решава и поръчва по мрежата първият си wingsuit от Хърватска - словенско производство, заедно с подходящ парашут. За да си позволи тази екипировка и то втора ръка, тегли кредит. Започва да скача с костюма първоначално само от самолет. В началото не му разрешавали, защото макар у нас да има курсове по парашутизъм - няма инструктори и обучение за wingsuit. Учи се сам от грешките си, като има няколко по-опасни скока. 2007 г. неспокойният му дух не издържа и той пак тегли кредит, за да изкара и курс по BASE jumping.

Къде и кога изкара този курс? Писах си с норвежци, испанци, португалци и германци, но никoй не ме взимаше на сериозно. Накрая гледах видео на едни чехи, свързах се с тях и те ме взеха. Теорията беше в Чехия - три дни в края на април и после заминахме за Италия за практиката, където скачахме от едни високи скали - Монте Бренто.

Какви бяха изискванията, за да те допуснат? За BASE jumping e задължително да имаш поне 200-250 скока с парашут. Аз имах 189, а сега вече и около 25 BASE скока. Струваше ми общо 2500 евро заедно със закупуването на нов специален BASE jumping парашут и още един wingsuit - професионален, с по-големи ципи.

Какво те научиха на курса? Как да се събирам и пикирам напред, с цел да се отделя от скалата; какво се прави при екстремни ситуации - например прехвърлена връв върху купола или при ранното отваряне; приземяване върху неравен тререн и др. Най-вече се обръщаше внимание върху скатаването на парашута. Трябва да си сигурен, че си го направил добре, защото при BASE jumping-a няма запасен парашут - ако основният откаже, нямаш време да отвориш друг...

От колко най-ниско може да се скочи с wingsuit и BASE парашут - 50-60 м? Абсурд. Има два основни начини за скатаване на BASE парашута - за скок от до 100 м и за скок над 200. Когато скачаш от мъртва (т.е. неподвижна) точка минават към 150 м докато засилиш и wingsuit-а влезе в действие. Ето защо, аз скачам от поне 300 м, за да полетя малко, да имам време да отворя сполучливо и да кацна. След отварянето на купола, трябват няколко секунди за освобождаване на ръцете и краката от костюма, за да можеш да управляваш парашута - иначе си като вързан.

Набелязал ли места у нас, откъдето да скочиш от твърда повърхност? Да, но няма да издам точно откъде. Ще ти кажа само, че са един комин близо да Стара Загора, един мост и едни скали.

Имат ли поне 100 м? Да, но по-големият проблем е къде да се приземя. Не искам да падна на дървета, защото мога да си скъсам парашута.

Как се разви BASE кариерата ти след курса, за да стигнеш до Световното? Тази година по Великден с един приятел словенец заминахме отново за Монте Бренто в Италия. Не ти трябва покана да ходиш там и се събрахме бейсъри от цял свят. По случая си бях взел нов тип костюм - tracking suit. За разлика от wingsuit, той няма ципи, а крачоли и ръкави, които се надуват от въздушната струя. Така имаш доста по-малко съпротивление и свободното падане е подобно на това при скайдайвинга, но с доста по-голяма хоризонтална скорост, макар и без криле. Отвесът на скалата в Италия е само 550 м, а под него има насипи и като продължиш напред пред тях има горичка - така общата височина става малко над 1000 м. Затова, за да скочиш безопасно там, трябва да пикираш силно напред и да отдалечиш от самата скала.

Доколкото разбирам, с този tracking suit е още по-опасно? Да, по-опасно е, но пък е по-диво. С него си като оса. С wingsuit-a при скок от тази скала свободното падане е по-малко от минута, а с tracking suit е максимум 20-22 секунди и то при най добрите тракери.

Ти как се справи с новия костюм? Малко ме беше страх, защото е задължително да имаш скокове от самолет, за да му свикнеш, а аз не бях скачал изобщо с него. При първия си скок не правих бързи движения, а по-скоро го опипвах, но после му свикнах и смело напред...

Докъде искат да стигнат бейсърите с опасността - къде е прага? Ами започнаха да скачат от прекалено ниско, което на мен не ми допада - няма свободно падане и я няма тази наслада от летенето.

Заради все по-екстремните скокове, няма ли опасност съвсем да забранят този спорт? Има забранени обекти за скачане (заради смъртни случаи), но не могат да забранят спорта. Той все повече се развива.

Kак се приемаш като първия българин BASE jumper? Много одумван се чувствам, защото винаги, когато у нас, направиш нещо първи, се започва едно плюене... Взех два кредита, за да го постигна, но не съжалявам.

Има ли и други BASE парашутисти българи? Има, но са в чужбина. Запознах се с един от тях на самия ръб на скалата в Монте Бренто. Казва се Николай (Кольо) и е емигрант в Англия от над 20 години. У нас съм си сам, но вярвам че ще има и други.

Разкажи за световното по BASE, как стана така, че и ти ще участваш? Познати чужденци, с които скачаме, ми казаха, че ще има подобна проява. От сайта писах на организатора Пол Фортун - норвежки бейсър. Той вече бе чувал за мен, а и му пуснах мои снимки и линкове с видеоклиповете ми в YouTube. Понеже съм единственият българин, а неговата цел е да популяризира този спорт, той не само ме покани да се състезавам, но дори ми намери работа по време на самото Световно - ще помагам в организацията.

Кой те спонсорира? Ами режийните са ми поети от организаторите, а всичко останало от Extreme Invest - първата българска фирма за въздушна реклама. На парашута ми ще има нейно лого.

Дай повече подробности за състезанието? Ще се състои в Ромсдален, Норвегия за периода от 1 до 13 юли. До момента има около 128 записали се участници от цял свят. Скача се от една висока скала, като на върха и вече са монтирали рампи за скоковете. От 1 до 6 юли се води седмица за разгряване и отсяване на 32-та най-добри. Първоначално скокът е с дълъг вертикален полет и кацане с обща дължина 1500 м. После от 7 до 9 юли са финалите за най-опитните бейсъри, като дължината на полета вече е само 800 м и печели този с най-бързо летене в свободно падане. Наградите са: 2000 евро за първо място, 1000 - за второ и 500 за трето. Аз ще участвам и в двете дисциплини.

Как смяташ, че ще се представиш? Далеч съм от мисълта, че ще спечеля, но най-важното за мен е, че ще съм там и се надявам да успея поне да попадна сред 32-та най-добри бейсъри в света...