30 май ще остане в спомените на родните метъл фенове като емблематичен ден. В рамките на едва няколко часа успяхме да видим две от най-култувите имена на световната екстремна метъл сцена - Mayhem и Venom.

Всичко започна, когато малко след 19 часа на сцената се качиха словенците Noctiferia. Бандата заби пред почти празна зала. Няколкото души, които бяха влезли на време,  не показаха особен интерес и ентусиазъм към музиката на словенците. Те от своя страна бяха постни от към сценично поведение и така в първия час от отварянето на вратите, зала Христо Ботев не бе нищо друго освен чакалня.

Първата банда, която трябваше да подгрее така и не се появи. Гърците от Omega явно бяха решили, че не си заслужава да се бъхтят пред празна зала.

Момент по-късно и Mayhem стъпиха за първи път на родна сцена. Бандата, считана за родител на блек метъла и известна със страховитата си история, изпълнена с кръв и убийства, зае мястото си на сцената малко преди обявения час от организаторите. Страхопочитание изпълни залата, в която все още нахлуваха с бърза крачка позакъснели фенове.

За съжаление величието на Attila, Necrobutcher, Hellhammer и компания бе погълнато от малкото място, което им бе предоставено на сцената. Наистина доказала се група, с невероятно влияние върху съвременната метъл музика, трябваше да заеме същите места, на които преди нея свириха Noctiferia. Очевидно бе, че Attila някак си не се чувстваше комфортно с оставеното пространство пред музикалните инструменти, поставени за излизането на Venom.

Първото, което чухме от Mayhem бе "Pagan Fears" от сатанинския албум с култов статус "De Mysteriis Dom Sathanas". От същия албум се чу още "Cursed In Eternity", последвана от по-новите "My Death" и "Illuminate Eliminate". Attila хвърляше мрак в душите на всички присъстващи с неповторимото си сценично поведение като проповедника на мрака не пропусна да размаха святото си кандило и да провеси бесилка, докато страховития му глас се извисяваше над всички.

За съжаление тук нямахме късмета, който са имали в Хелзинки преди дни, когато вниманието на Atilla било прихванато от мъртъв плъх до сцената, в резултат на което фронтменът решил да се погаври с него.

"Freezing Moon", "Deathcrush" и "Pure Fucking Armaggedon" пък представиха албума "Dawn Of The Black Hearts", който стана по-известен с обложката си, на която седи снимка с пръснатия мозък на самоубилия се Dead. Това сложи и край на така чаканата сатанинската програма от страна на Mayhem.

След сериозното себе-раздаване и сносно "мошване" от страна на най-върлите фенове, дойде заслужено време за почивка и бира, като през това време сцената се подготвяше за появата на великаните Venom.

Малко след 22 часа дойде и моментът, който сложи край на дълги години чакане. Cronos и компания излязоха със завидна енергия на сцената, а публиката отново се струпа отпред заформяйки вихрушка. Поклонниците бяха приветствани в ада с "Black Metal" от едноименния албум.

С над 30-годишна музикална история Venom избраха да ни изсвирят само най-доброто - "At War With Satan", "Burn In Hell", "In League With Satan", "Witching Hour" и др. бяха само част от култовите хитове, които ни заляха.

Неделната вечер завърши гръмотевично с много енергия и еуфория от страна на публиката, сред която се отличаваха и членовете на Mayhem. Те пийваха спокойно бира сред феновете си, наблюдавайки изпълнението на Venom със същото уважение, с което и всички останали в залата.

Вечерта ще бъде запомнена не само като моментът, в който Venom и Mayhem се срещнаха с нас, а и като вечерта, която за пореден път доказа, че българските фенове са сред най-заслужилите и отдадени на каузата.