Шеф Андре Токев и Събин Ранков ще влязат в ролята на "Ловци на храна", за да изкушат зрителите на bTV с любопитни кулинарни пътешествия из цяла България.
Двамата готвачи от MasterChef ще посетят различни региони в страната в търсене на традиционните продукти, вкусове, рецепти и природни богатства.
Гостоприемните им домакини ще ги посрещат в своите домове, за да им покажат месните деликатеси, технологии за производство и начини за приготвяне на всекидневни ястия, а гостите ще предлагат гурме прочита на професионалния готвач.
Шеф Андре Токев сподели в "Преди обед", че чрез "Ловци на вкусове" българите ще научат много любопитни факти от историята на страната и развитието на кулинарията ни през вековете.
Самият той призна, че с всяко пътуване опознава нови чудеса на страната и то през нова перспектива.
Професионалният готвач даде редица примери за това, че традиционните вкусове на родината ни по нищо не отстъпват на тези в световните гурме столици и това дава неограничени възможности за реклама на държавата в аспекта на неразвития до сега кулинарен туризъм.
Интересен е фактът, че в разкопките на древните селища около Плиска и Преслав, сред останките от посудата, са открити множество черупки от охлюви.
Това води изследователите до заключението, че предците ни са хапвали популярното във Франция блюдо много по-рано от западноевропейците.
Единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа подчерта, че траките, обитавали нашите земи, всъщност са първоизточниците на винарството, земеделието, скотовъдството и лова, с които днес се славят южните ни съседи.
Андре сравни и традиционната шопска салата, която при своето създаване около 1956 година е съдържала репички и чорбаджийски чушки, с популярната "Цезар", създадена преди близо 80 години.
Помощникът му Събин Ранков, разказа, че кулинарните им пътешествия са придружени с много забавления, удоволствия за сетивата и срещи с колоритни българи, които на драго сърце споделят трапезата и рецептите си.
Една от най-впечатляващите гледки за готвача е била "коледната украса" от сушени еленски бутове, разположена на цели 500 квадратни метра.
Той призна, че срещу глоба от 100 кебапчета се е "скатал" за няколко часа в автентичен хоремаг, потапяйки се в атмосферата на "банкетната култура".
И въпреки, че веднъж е объркал пътя, се е гощавал с традиционните пити на различни градове и села.