Четвърти по големина на Ботуша, но първи в сърцата на много туристи. Да, Торино често остава в сянката на Милано и Рим, но определено има с какво да докаже, че си заслужава да се посети.

Градът е разположен в Северозападна Италия. Тези, които не са имали възможността да го посетят, най-често го свързват с двата футболни отбора - "Торино" и "Ювентус". Именно стадионите на двата тима са едни от основните атракции, които привличат туристите. Но за тях след малко.

Снимка 346643

Източник: iStock

Нека започнем от центъра. Тук е запазена голяма част от величието от времената, когато градът е бил столица на Обединена Италия - от 1861 до 1865 г. Освен икономически и индустриален център, Торино се отличава и като културно средище. А архитектурата също заслужава своя момент на слава.

На площадите "Сан Карло" и "Пиаца Кастело" в сърцето на града са съсредоточени някои от най-красивите и интересни сгради, решени в бароков стил. В центъра се издига паметник на Емануел Филиберт, херцог на Савой, пред който са направени хиляди селфита.

Снимка 346640

Източник: iStock

Опашки от туристи се извиват и пред Кралския дворец и дворец "Мадама". Освен много история и духът на един от минали, но не и забравени времена, в тях е пазят и много произведения на изкуството.

Любимо място за снимка за спомен са и двете идентични църкви - "Санта Кристина" и "Сан Карло Боромео", които на пръв поглед няма да ни заприличат на храмове. Затова и са сред атракциите на Торино.

Снимка 346654

Източник: iStock

Няма как да пропуснем и емблематичната и най-висока сграда в града - "Моле Антонелиана". Острият връх е на всяка пейзажна снимка отвисоко. Днес на това място се помещава Музей на киното, но то е и най-високата точка с панорама към Торино.

На няколко крачки разстояние от големите площади и красивите сгради е сгушена една друга, не по-малко чаровна страна на Торино. Малките улички с калдъръм, много цветя и дървени капаци по прозорците са типична гледка за Италия, и тук те са задължителна част от пейзажа.

Снимка 346650

Източник: iStock

За да усетим духа на града, трябва да се шмугнем именно там - малко по-загадъчно е, има усмихнати италианци, приветливи продавачи на сувенири, колички със сладолед и много малки кафенета. Две топки студено изкушение с вкус по избор и късо еспресо (или пък Марокино с Нутела) и сме презаредени за нови подвизи.

Ако не сме от традиционните туристи, които искат да разгледат всяка от задължителните забележителности, може да си създадем приятни спомени в Музея на автомобилите. Никак не е изненада неговото местонахождение точно в Торино. Все пак, тук се намират производствените цехове на Fiat и Lancia.

Снимка 346649

Източник: iStock

"Stadium Olimpico" на отбора "Торино" и "Allianz Stadium" на "Ювентус" са блян за много футболни фенове. Черно-белите имат и свой музей, както и организирани посещения на стадиона с капацитет 41 хиляди зрители.

Снимка 346653

Източник: Facebook / Allianz Stadium

Други по-необичайни атракции в града са Музеят на човешката анатомия, Музеят на ориенталското изкуство и Палатинската порта. Но Торино предлага за всекиго по нещо, стига да знае какво търси. А църквите, паметниците и интересните сгради дебнат от всеки ъгъл, за да уловят вниманието на туристите.