През последните години на аутизма се обръща все повече внимание. Много важно за децата с това заболяване е да бъдат приемани добре от обществото, за да не се чувстват различни. И стъпките в тази посока са все по-забележими.

Двуезичността помага на децата с аутизъм

Двуезичността помага на децата с аутизъм

Ако се докаже, че е вярно, това ще промени живота на много дечица

В края на този месец и за новия сезон в Пенсилвания ще отвори врати увеселителният парк Sesame Place. Той не е нов, но се превърна в единствения акредитиран като подходящ за деца с аутизъм. Предлага различни алтернативи за забавление, като същевременно подпомага на развитието на малките посетители.

Снимка 349830

Източник: Facebook / Sesame Place

Това се случва скоро след като в легендарното детско филмче "Улица Сезам" се появи нов мъпет, който също има аутизъм - Джулия. Паркът е тематичен и акцентът е върху любимите герои от телевизионната продукция, сред които са Голямото пиле, Елмо, Ърни, Бисквитеното чудовище и много други.

Кукла с аутизъм влиза в "Улица Сезам"

Кукла с аутизъм влиза в "Улица Сезам"

Дебютът на Джулия е през април по телевизионните канали HBO и PBS

Разбира се, Sesame Place е отворен за всички, които желаят да се потопят в приказния свят на своите любимци. Според Daily Mail за децата аутисти ще се грижат специално обучени работници, запознати със спецификите на тяхното поведение. Акцентът при престоя е върху двигателните и социални умения, както и възприятията.

И това няма да става в един кабинет, а на територията на парка, под формата на игра. Децата могат да се насладят на всички забавления, без да се чувстват изолирани и различни от връстниците си.

Снимка 349829

Източник: Facebook / Sesame Place

На територията на Sesame Place са предвидени и т.нар. тихи стаи, в които хлапетата могат да намерят спокойствие, ако шумът и емоциите им дойдат в повече. На малките гости се предлагат и шумоизолиращи слушалки, които да се справят с тяхната непоносимост към високите децибели, ако страдат от такава.