Сигурни сме, че всеки е виждал какво количество празни бутилки и други пластмасови отпадъци има в коритата на реките, които текат през градовете.

В холандския Ротердам са намерили решение на проблема с монтирането на три пасивни "капана" за отпадъци по реките и пристанището на града. Уловените ненужни пластмасови предмети са толкова много, че стигат за изграждане на плаващ парк с площ от 140 квадратни метра.

Снимка 368806

Източник: Facebook/Recycled Island

Recycled Island Foundation e организацията, захванала се не просто да почисти водните площи в Ротердам, но и да използва отпадъците за направата на плаващи шестоъгълни платформи, които вече са отворени за посетители.

Част от тях предоставят кътове за почивка в реката, други са засадени с цветя и зеленчуци, а трети представляват удобно място за гнездене на птици и развъждане на риба.

Снимка 368807

Източник: Facebook/Recycled Island

"Когато улавяме пластмасовия отпадък още в градовете и пристанищата, предотвратяваме превръщането му в пластмасова супа, която стига в моретата и океаните", обяснява основателят на фондацията Рамон Кнестер.

"Капаните" за отпадъци са ефективен начин за това, защото действат независимо от течението на реката. Речните корита пък се почистват от доброволци.

Рециклираният парк е създаден със съдействието на община Ротердам, холандското Министерство на инфраструктурата и водите и няколко частни корпорации, загрижени за околната среда.