Излезе нова класация за десетте най-добри града за посещение през 2018 г. Класацията е на сайта Lonely Planet, който прави оценяването за 13-та поредна година. Целта е да подреди най-заслужаващите посещение градове. 

На първо място в подреждането се подрежда Севиля. 

Севиля

Източник: iStock

Севиля

Севиля бавно се промени в последните десет години, мотивират се авторите. Артистичното минало и настояще на града и ролята му в сериала "Игра на тронове" го поставиха на картата и го превърнаха в град номер едно за посещение догодина.

Странно също е присъствието на американския град Детройт в подреждането. Спомняте си, градът фалира преди години, белязан е от рекордна безработица, а гетата са огромни. Мотивът на авторите е, че градът е започнал да се възстановява от голямата криза, в която бе изпаднал.

Детройт

Детройт

Там се строят нови стадиони, хотели, паркове, и художествени галерии. Автомобилите отстъпват на изкуството, а младите артисти и други творчески настроени хора място за изява в изоставените квартали на града, които се превръщат в авангардна арт сцена. 

На трето място е Канбера, Австралия. Административната столица е далеч по-неизвестна от Сидни или Мелбърн. Климатът й е по-студен, а дори казват, че там е малко скучно, а младите хора палят колите си в петък, за да прекарат весел уикенд в Сидни.

Канбера

Източник: iStock

Канбера

Специалистите от Lonely Planet обясняват, че оценяват градовете по актуалност, както и по техния "Х Factor". Те са избрали Канбера заради нейните съживени градски части, бума на ресторанти и кафенета, както и заради голямата си колекция от национални съкровища.

Ето и пълната класация: 

Севиля, Испания
Детройт, САЩ
Канбера, Австралия
Хамбург, Германия
Гаосюн, Тайван
Антверпен, Белгия
Матера, Италия
Сан Хуан, Пуерто Рико
Гуанахуато, Мексико
Осло, Норвегия