Безплатните градски турове са един чудесен начин да опознаеш даден град. От няколко години и София може да се похвали с такива на различни теми - от исторически обекти и култура през графити, барове и, от година, литература.

Турът, наречен "Литературни разходки", се радва на голям интерес през 2018 г., което е причината да е подновен и тази година с цели 20 любопитни разходки.

Снимка 422431

Източник: Facebook/LiteraryWalks

От май до октомври в София ще се проведат разнообразни турове със свободен достъп на български и английски език. Те включват и любопитни разкази на писатели и специално създадени разходки за деца. Сред водещите на Литературните разходки с писател ще бъдат Миглена Николчина, Георги Господинов, Ангел Игов, Мария Касимова-Моасе и Иван Димитров.

Снимка 422432

Източник: Facebook/LiteraryWalks

Първата литературна разходка за тази година е тази събота, 11 май, от 12 ч. на площад "Независимост" (пред църквата "Света Петка Самарджийска") с литературната поредица от маршрути, подготвени от Лора Шумкова. В шест спирки тя ще разкаже кога започва литературната история на София, какво е мястото на кафенето като място за литература и културно средище, какво свързва литературата и архитектурата.

Подробности и по-нататъшна програма на "Литературни разходки" има на Facebook страницата на туровете.