Замъкът Ла Мот Шандение се намира на остров в малко селце в Западна Франция. Тази сграда е от XIII век и въпреки историческата си стойност с всеки изминал ден все повече се превръща в руини. Изключително жалко е, че такъв уникален замък буквално се руши и може да бъде загубен за бъдещите поколения.

Два пъти Ла Мот Шандение става английска собственост, и два пъти отново се връща под крилото на Франция. По време на Френската революция е унищожен, но в началото на XIX век богат търговец решава да възстанови замъка. Той напълно го реновира, възражда лозята и връща на Ла Мот Шандение някогашната слава на един от най-красивите замъци на Франция.

През 1932 г. барон Лежен Едгар инсталира централно отопление в замъка, в който през същата година се разпалва и сериозон пожар. Само параклисът, няколко стопански постройки и гълъбарникът се спасяват от смъртоносния огън. Пораженията са катастрофални. Библиотеката от редки книги, гоблени, стенописи, старинни мебели и ценни картини са безвъзвратно изгубени.

През 80-те години заобикаляващата замъка гора била продаден на френска банка, която от своя страна препродала имота на части на различни хора за повече пари. По този начин земята около замъка на Ла Мот Шандение, заграждащият ров от вода, постройките наоколо и различните помещения принадлежат на няколко различни собственика.

Така имотът, който някога е бил семейно жилище, е разделен на отделни части. Следователно, никой не иска да инвестира във възстановяване. Нито собствениците, нито други институции могат да намерят инвеститор за реконструкцията на замъка, а правителството твърди, че това не е негова работа.

Днес имотът очаква признаването му като "исторически паметник", който трябва да бъде защитен от държавата. Това е последната надежда, че сградата ще оцелее. Ако инициативата не успее, след 10, 20 години замъкът Ла Мот Шандение ще бъде само купчина камъни, пише Life Globe.

Casa Sperimentale - една архитектурна реликва

Casa Sperimentale - една архитектурна реликва

Брутализъм в руините