Западните острови се намират в северозападната част на Шотландия. Известни са и като Външни Хебриди. Достъпни са чрез ферибот от континенталната част на Великобритания или чрез полет с витлов самолет. Населението им е 26 хиляди души и по всеобщо мнение (не само на тези 26 хиляди души) са много красиви и забележителни откъм природа. Но това съвсем не е най-интересният факт за тези острови.

Щастието и Западните острови

Снимка 329079

Източник: iStock

Шотландските острови Външни Хебриди се смятат за едно от най-щастливите места във Великобритания. Според годишното проучване за благосъстоянието, публикувано от Националната статистическа служба на Великобритания, живущите на Западните острови имат най-висока положителна оценка на въпроса "Колко щастливи сте се чувствали вчера" от всички останали жители на Обединеното кралство. Те влизат и в първите пет места по удовлетвореност от живота.

Джордж Макерон, който е лектор на университета в Съсекс, изследва връзките между околната среда и щастието. Като част от неговата докторска степен по "Щастие и екологично качество", Макерон стартира Mappiness - приложение за iPhone, което пита хората къде са били, с кого са били и как са се чувствали на определени места по време на деня.

Снимка 329044

Източник: iStock

Проектът, който стартира през 2010 г., получава 3,5 милиона отговора от 65 хиляди души във Великобритания. Не само че Макерон установява, че хората са по-щастливи в естествена среда, но непубликуваният анализ на данните за Mappiness, базирани на зоната на пощенските кодове, потвърждава констатациите на Националната статистическа служба на Великобритания, като отново доказва твърдението, че Западните острови са място, където хората са най-щастливи.

Снимка 329045

Източник: iStock

Съществуват и доказателства, че близостта до водата или това, което се нарича "синьо пространство", може потенциално да ни направи по-щастливи.

Икономистът Джон Ф. Х. Хелиуел, професор в университета в Британска Колумбия, провежда изследване, което установява, че по-малките общности, към които се причисляват и шотландските Външни Хебриди , имат средно по-високо чувство за принадлежност към общността, по-високо доверие в съседите и прекарват повече време със семейство и приятели. Така че не е изненадващ фактът, че хората там са сред най-щастливите.