Символът на Милано може да е готическата катедрала в център, но и други сгради в града заслужават нашето внимание. Не толкова със своята дългогодишна история, колкото с необичаната си фасада ни привличат близнаците Bosco Verticale. В превод - вертикална гора.

И то доста буквален превод, защото виждаме буйна растителност по етажите на небостъргачите. Не изрисувана, а напълно естествена. Идеята за сградите, покрити с растения, е също толкова проста, колкото и иновативна - да се намери място за природата сред един урбанизиран свят. Тя е дело на Stefano Boeri, а процесът на реализация е финализиран през 2014 г.

800-те дървета и над 15 хиляди растения, растящи по фасадите на сградите, са еквивалент на 20 хиляди квадратни метра гора. И то в града. Благодарение на тази флора, превзела буквално жилищните сгради, се създава много по-благоприятен микроклимат.

Снимка 358992

Източник: iStock

По-малко вредни вещества във въздуха, повече кислород. Освен това, много насекоми и птици намират своя естествен дом в Милано благодарение на иновативното архитектурно решение. Да, може да не е много приятно за живущите в "обраслите" сгради, но със сигурност е полезно за природата.

Освен да се грижат за чистотата на въздуха, растенията се справят успешно и с осигуряването на пресни хранителни продукти за локалните заведения. Плодове, зеленчуци и подправки растат по фасадата и покривите на зелените сгради.

В сградата, която се движи

В сградата, която се движи

Добре дошли в Thе Fosun Foundation в Шанхай

И най-интересното е, че всичко това се случва в квартала Порта Ново - сборен пункт на бизнеса, който кипи в Милано. Сградите, покрити със зеленина, са в непосредствена близост със стъклени небостъргачи и хиляди офиси, на чиито фон изпъкват още повече.