Преди малко повече от година четирима приятели създават Ribs Brothers, който лесно се превръща в един от любимите ресторанти на почитателите на ребра и меса от подобен вид в София. Но както това е хубаво, така и Ribs Brothers е доста нишово заведение - именно защото предлага основно ребра. Затова и същите тези четирима души решават да отворят и друго място с по-разнообразна кухня. И го правят.

Акцент този път поставят върху брънча - онзи особен отрязък от време, в който (обикновено събота и неделя) времето за закуска отдавна е проспано, обядът също отива към приключване, но все още е в сила. И понеже ще е първото хранене за деня, то не е обяд, но не е и закуска.

Затова добрите стари западняци са измислили брънча, като са кръстосали английските думи за закуска (beakfast) и обяд (lunch). А така са извинили и късното си появяване на масата - в 99% от случаите причинено от късното лягане предната вечер. Но Boho не е само това.

Идеята

Тя - според единия от собствениците Михаил Руев, се ражда от нуждата да се изразяват с нещо по-различно от ребрата и дърпаното месо.

И понеже доста пътуват, а храната навсякъде ги очарова - и с вкус, и със смелост, те решават, че ще направят нов ресторант, който да бъде подчинен на желанието им за по-различен и смер избор на ястия в менюто.

Така се появява Boho - място с приятна атмосфера, в която клиентите да се отърсят от напрежението, спокойно да седнат и да хапнат интересни интерпретации на ястия от цял свят.

"А оттам дойде и охлювчето в логото - по-бавен и лежерен начин на живот", казва Михаил.

Снимка 384581

Източник: Lifestyle

За да усетим точно тази лежерност и да се почувстваме най-добре в заведението, той съветва да отидем следобед в делничен ден за един брънч - когато няма толкова хора и всичко е "някак спокойно и без излишно притеснение".

Мястото

Появата на Boho именно на този адрес е чист късмет. "Намерихме мястото и просто забързахме идеята", казва Михаил, като допълва, че ако не било станало точно така, вероятно са щели да отворят през 2019 г.

На същото място има друг годен за ползване ресторант, но те решават да направят някои промени, за да може да стане в "по-техен стил". Помагат им Мариана Кадинова - като архитект, и Евелина Куртева - с идеи. За озеленяването се обръщат Botanic Lab.

Снимка 384588

Източник: Lifestyle

Естествено, трудности не липсват - като факта, че капандурите текат на няколко места, което води до основен ремонт на покрива. Малко преди да отворят, се пука и тръба в тоалетната и заведението се наводнява. Но нищо не спира Boho да заработи официално в края на септември.

Екипът

Най-отгоре стои Кирил Бояджиев - главният готвач. Той ръководи около 12 души, всеки от които следва в работата си правилата на бохемския начин на живот - със спокойствие и лежерност.

"Кирил е много фотогеничен. Той е нашият сексимвол", казва Михаил шеговито, след което добавя - напълно сериозно, че е ненадминат в кухнята и има доста богат опит като професионален готвач.

Кирил Бояджиев

Източник: Lifestyle

Кирил Бояджиев

Кирил започва от дъното в професията. За всички, които не знаят, то е мияч. После от заготовчик започва да се изкачва нагоре по стълбицата - до главен готвач със своя собствена кухня. Работил е в Англия, в един от известните ресторанти за стекове в Лондон. Там придобива и големия си опит с месата.

Шеф готвачът на Boho обаче си има и своята слабост - обича сладкото. Затова и обикновено го вкарва във всякакви рецепти.

"Но това е и една от запазените му марки в кухнята - да смесва солено със сладко. И се получават зверски вкусни неща", казва Михаил.

Менюто

За да бъде съставено то, са били изпробвани много ястия. В крайна сметка остават само най-харесваните - повечето от които са интерпретации на любими рецепти.

"Pork Belly (дърпано свинско месо - бел. авт.) не сме го измислили ние, но е нещо, което готвим по наша оригинална рецепта. Това важи за голяма част от менюто. Разбира се, има и класики - като стековете, които си имат правилни и традиционни начини на готвене."

Ancho

Източник: Lifestyle

Ancho

Ако сега попаднем в Boho, Михаил препоръчва да опитаме Лаврак с кускус и салса от три вида чушки, пюре от грах и финел, Ancho - уругвайски рибай стек с пюре от царевица и босилек, пържени броколи с пармезан и сос Беарнез, и Ньоки от два вида картофи с телешко рагу.

При напитките в Boho акцентират на нетипични и интересни вина от среден и висок клас от Италия, Франция, Германия, САЩ, България, Нова Зеландия, които не бихме могли да открием навсякъде.

Снимка 384589

Източник: Lifestyle

Всеки ден - брънч

Едно от нещата, което отличава Boho от останалите, е намерението сериозно да заложат на брънча. И искат той да се случва всеки ден.

Макар първоначално да не са сигурни дали ще има кой да оцени комбинацията между закуска и обяд по никое време през седмицата, интересът от страна на клиентите ги кара да действат по-категорично в тази насока.

Така се стига до едно брънч меню за делничните дни и до по-богатия избор на ястията за брънча в събота и неделя.

Яйца "Бенедикт"

Източник: Lifestyle

Яйца "Бенедикт"

От брънч менюто Михаил съветва да не пропускаме техните Яйца "Бенедикт" с панчета, поширано яйце, английски мъфин, сос Беарнез и свежа салата, а за завърщек палачинките с фъстъчено масло, банан, Nutella и кашу.

Boho e на ул. "Христо Белчев" 29Б