След големия успех на постановката на операта „Цар Калоян" на летния фестивал „Сцена на вековете" на крепостта Царевец във Велико Търново - за първи път на сцената на Софийската опера.

Спектакълът се посвещава на 110 година от рождението на гениалния български композитор и на 805 години от историческия дипломатически принос на българския владетел Цар Калоян - унията с Папата, за международния авторитет на България.

Събитието ще се състои на 15 октомври 2009, четвъртък, 19.00 часа.

Този сезон Сифийската опера ви представя още едно важно събитие. На 11 октомври, от 11.00 часа в Партерното фоайе на Софийската опера ще се проведе Неделно матине по повод 120 години от рождението на бележитата българска оперна певица Христина Морфова и нейната вярна съратничка чехкинята Людмила Прокопова. Ще бъде представена книгата на Александър Абаджиев „Невероятното дуо", посветена на тяхната годишнина.

Специален подарък за публиката е концерт с пиано с участието на солистите Диана Василева, Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Светозар Рангелов. Пианист акомпанятор Вяра Шуперлиева. В програмата на концерта са включени арии от най-ярките роли от репертоара Христина Морфова.

Христина Морфова е първата българска певица, получила световно признание. Родена на 24 април 1889 година в Стара Загора, загива в автомобилна катастрофа на 1 юни 1936 година. Учила е пеене в Прага.

Дебютира в Бърно в операта „Продадена невеста" през 1908 г. и само за няколко години се налага по най-авторитетните европейски сцени. Гласът й е необикновен, с огромен диапазон, което дава възможност на певицата да изпълнява широк спектър от роли - от колоратурните партии на Царицата на нощта и Лакме до силно драматичните на Аида и Сантуца.

Буквално от първите й стъпки в оперното изкуство работи заедно с младата чехкиня Людмила Прокопова. Двете заедно подготвят поредица от роли, донесли световна слава на българската певица. Изнасят стотици концерти в Европа, но и в България - непозната дотогава практика.

В последните години от живота си Христина Морфова се заема и с педагогическа дейност, продължена по-късно от Людмила Прокопова. Сред техните ученици са изтъкнати певици като Нели Карова, Екатерина Апостолова, Лиляна Барева, Райна Михайлова, Надя Шаркова, Иванка Митева.

След смъртта на Морфова нейната съратничка не само продължава съвместната им педагогическа дейност, но и основава към мъжкия хор „Кавал" дамски състав „Христина Морфова", който по-късно под ръководството на проф. Лилия Гюлева завоюва световно признание. В последните месеци от живота си  (Прокопова умира на 6 април 1959 година) чехкинята подпомага създаването на дамски хор към Народната библиотека, по-късно преименуван „Морфова-Прокопова".