От 28 август до 5 септември 2010 в Созопол  ще се проведат за двадесет и шести път Празниците на изкуствата Аполония.

Фондацията за изкуство Аполония е създадена през 1991 като продължител на идеите  на Академията за изкуство със същото име.  Фондацията е основният организатор на най-големия български фестивал Празниците на изкуствата Аполония, както и на Пролетния музикален фестивал, който се провежда в София.

През 1984 в Созопол се провеждат първите празници на изкуствата.

Хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти  и архитекти се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера.  За десет дни на петте  фестивални сцени могат да бъдат видяни над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.

Преди официалното откриване на Празниците, Академията за изкуство Аполония ще организира два майсторски класа - по струнен квартет с ръководител проф. Димо Димов и по пиано, ръководен от Людмил Ангелов. Майсторските класове ще се състоят от 21 до 28 август 2010  в читалище Отец Паисий в Созопол.

В официалната програма на фестивала гостите на града ще могат да се насладят на изпълненията на Елица Тодорова, Стоян Янкулов, Ангел Зуберски и трио, "Карандила брас бенд", Васил Петров, Миро, Белослава, Любо и приятели, ансамбъл "Филип Кутев", БТР и много други.

И тазгодишното издание на "Аполония" няма да изневери на традицията си да потопи своите гости в магията на приложните, театралните и кино-изкуства.