В Деня на славянската писменост и култура в "Българска армия" бяха раздадени наградите "Аскеер". Това са единствените у нас отличия за постижения в театъра, давани от актьори на актьори. Изненадата на вечерта беше, че Народният театър "Иван Вазов" остана без приз, след като имаше рекордните 8 номинации.

73-годишната Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля - за образа на Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, която се играе в Театър 199 "Валентин Стойчев" - на снимката. Актрисата показа много добра форма на сцената и с чувство за хумор покани зрителите на постановката, в която по думите й "играе поредната бабичка". "Правете изкуство, а не война, в този наш идиотски свят", призова актрисата, която не скри своето вълнение от наградата. 

Снимка 295657

Най-добър актьор в главна мъжка роля е Свежен Младенов за ролята му на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев (Общински културен институт Театър "Възраждане").

За режисьор на година бе определена Диана Добрева. Тя получи третия "Аскеер" за спектакъла "Вълци".

"Аскеер" за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата "Пробен срок".

Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър - за "Еквус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев.

Призът за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за играта им в "Това НЕ Е Хамлет" на Театрална работилница "Сфумато".

Ивана Папазова от Пловдивския театър получи статуетката за поддържаща женска роля за образа на Икония във "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев.

Йордан Ръсин грабна приза в категорията "Второстепенна мъжка роля" за ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Антон Чехов - постановка на Григор Антонов от афиша на Театър "Възраждане".

Свила Величкова бе отличена за костюмите, създадени от нея за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Андерсен, представяна в Театър "София". Величкова получи и втори "Аскеер" - за сценографията на същия спектакъл.

Статуетката за театрална музика отиде у Петя Диманова за "Вълци" на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив.

Тържествената церемония приключи с "Аскеер" за цялостно творчество, присъден на драматурга Константин Илиев.