Реално, никой не знае конкретния отговор на този въпрос. Това, което със сигурност знаем, е, че Джулай морнинг е един от неофициалните празници у нас, създаден от хората за хората, който не се чества в никоя друга държава.

Джулай морнинг се отбелязва на 30 юни, когато вечерта хората се събират на открито и в близост до водоеми (най-често морето). Нощта е съпроводена от музика, песни и забавления, които продължават чак до сутринта на 1 юли.

Снимка 365333

Източник: iStock

Мнозина считат Джулай морнинг за празник с хипарски корени, тъй като в същността си той въплъщава идеи за свобода, близост до природата и между хората.

Празникът започва да се отбелязва през 80-те години, най-вероятно като част от движението "Хепънинг". Тогава той е представлявал малки, неофициални и неагресивни маршове.

Други смятат, че Джулай морнинг е просто свободолюбив начин да се отбележи началото на отпускарския сезон, края на учебната година и началото на един от най-приятните летни месеци.

Снимка 365326

Източник: iStock

Смята се също, че празникът се асоциира и с учението на Петър Дънов, с ритуали за почитане на слънцето и с други древни български традиции.

Твърди се, че името му произлиза от песента "July Morning" на Uriah Heep, която е огромен хит в България през 80-те години.

През първите години Джулай морнинг се посреща на пристанищните кейове на Варна. По-късно популярни стават Камен Бряг, Каварна, Шкорпиловци, Иракли, Созопол, Варвара, Ахтопол и други. Тези места все още привличат стотици хипарски настроените хора в навечерието на 1 юли.

Независимо какви са произходът и значението му, Джулай морнинг е страхотен повод да започнем лятото подобаващо, на открито, под светлината на луната и ритмите на музиката. И, разбира се, в компанията на добри приятели.