Вероятно всички сме изпадали в ситуация, в която така сме се загледали по нещо в смартфона, че или се блъскаме в някой на улицата, или се стряскаме от клаксона на  автомобил, който за малко да ни удари.

Дигитален детокс, смартфони, компютри и ползите от „скъсването“ с приложенията поне за малко

Почиваката, от която всички се нуждаем

Но не осъзнаваме

Това се оказва сериозен проблем, който води до голям брой нещастни случаи по света. Затова един южнокорейски индустриален дизайнер се захваща да му намери решение. А финалният резултат е The Third Eye - "Трето око" за "смартфон зомбита".

Приспособлението представлява роботизирано подобие на очна ябълка, който се закрепва за челото. Целта му е да идентифицира препятствия и опасности пред човека, който не може да отлепи поглед от екрана на телефона си, и да го алармира за тях.

Устройството отваря полупрозрачния си клепач, когато усети, че главата ни е наведена надолу, за да гледаме смартфона. А щом се доближим на метър или два от препятствие, устройството издава звуков сигнал, за да ни предупреди за предстоящата опасност.

Изобретението на 28-годишният Пьонг Мин-уок използва жиросензор за измерване на наклонения ъгъл на врата на потребителя и ултразвуков сензор за изчисляване на разстоянието между роботизираното око и всякакви препятствия. "Третото око" разполага и с презареждаща се батерия, предава Reutres.

"Това е погледът на бъдещото - човечество с три очи", казва създателят Пьонг Мин, който е убеден, че много хора, предимно млади, ще осъзнаят нуждата си от него. Но засега идеята на южнокорееца изглежда по-скоро нестандартно и привлича любопитни погледи по улиците на Сеул, където я тества.

Пьонг пояснява, че джаджата е просто за предупреждение и избягване на инциденти, но не е решение на зависимостта към технологиите, която може да се превърне в истински проблем. А с нея той смята и че ще накара някои пристрастени да се погледнат от друга перспектива и да разберат, че е време за промяна.