В много случаи ремонтът в дома означава просто едно боядисване. А след други поправителни дейности често е и наложително. Също така това е най-добрият начин да освежим и подновим жилището си и като че ли най-лесният, с който всеки мисли, че може да се справи сам. Понякога обаче се оказва, че не е много добра идея сами да избираме цвета, в който ще боядисаме дома си.

Причината е, че без да осъзнаваме, всъщност сме се спрели не някой много крещящ цвят, който преди да се появи на стените, които гледаме непрекъснато, ни се е струвал повече от страхотна идея.

Сайтът Realtor наскоро публикува статия за най-грозните цветове според науката, с които можем, но не бива да боядисваме жилището си. Интересното е, че повечето от тях изглеждат страхотно, но само и единствено, когато са в малки количества.

Снимка 478594

Източник: iStock

Когато ги прилагаме на големи пространства, като стените в една стая например, те оказват отрицателно въздействие върху нашата психика, като ни напрягат, изнервят и подтискат.

Според направеното проучване от група американски изследователи, най-неподходящи се оказват ярко оранжевото и ярко жълтото. По принцип и оранжевото, и жълтото са много свежи цветове, които сякаш създават настроение.

Когато обаче боядисваме стените в тях, ефектът не е никак приятен, защото всъщност изглеждат прекалено агресивно и дразнят очите, като с това предизвикват чувство на безпокойство.

Снимка 478595

Източник: iStock

"Когато клиентите избират цветове за дома си, те искат да се чувстват щастливи и вдъхновени, а някои цветове просто имат обратен ефект", споделя пред изданието Хедър Хъмфри, която е основател и съдружник на фирма за интериорен дизайн. Тя допълва, че винаги е по-добре да се доверим на специалист в тази област, за да не съжаляваме и за да не се налага да пребоядисваме дома си наново.

Млякото, млечните продукти и защо трябва да са част от хранителния ни режим по време на домашната ни изолация

Защо точно сега е важно да ядем мляко и млечни продукти

Колкото повече, толкова по-добре