Тази седмица в Париж се проведе Haute Couture седмица на модата. На ревютата бяха показани както модели, които напълно пасват на определението "от котюр", така и модели, които предизвикаха широка дискусия и дори заключения, че висшата мода вече не е това, което беше.

Терминът "haute couture" започва да се използва първо в Париж, а след това и в целия свят за дрехи, които са най-висшето творение на всеки бранд. Всъщност, не на всеки, защото само избрани марки влизат в тази графа и представят подобни колекции.

Снимка 402296

Източник: Facebook / Viktor & Rolf

Вероятно Viktor & Rolf е непозната за нас марка, но със сигурност целият свят разбра за нея след ревюто във френската столица. Модната къща е основана през 1993 г. в Холандия, но направи големия си удар с колекцията рокли, вдъхновени от така популярните в социалните мрежи мемета.

Снимка 402294

Източник: Facebook / Viktor & Rolf

Моделите са разноцветни, дълги, обемни, изобилстващи от тюл. Но акцентът в тях не е нито материята, нито кройката, а големите надписи, на които на пръв поглед въобще не им е там мястото. Но на втори има голяма вероятност идеята да ни хареса.

Снимка 402287

Източник: Facebook / Viktor&Rolf

Идеята за една различна висша мода, в която класически модели с актуален прочит са съчетани с най-актуалното от социалните мрежи - изрази, които вероятно използваме в ежедневната си комуникация или пък добавяме към снимки на приятели и известни личности, пише Independent.

Снимка 402281

Източник: Facebook / Viktor&Rolf

"Съжалявам, че закъснях, не исках да идвам", е един от надписите, който се набива на очи от цветна рокля. Разбира се, висшата мода не е за ежедневието и не очакваме да срещаме подобни модели по улиците, но със сигурност не една и две звезди ще си харесат идеята на дизайнерите.

Снимка 402280

Източник: Facebook / Viktor&Rolf

Седмица на мъжката мода в Милано, сезон есен-зима и основните тенденции

Всичко мъжко е добре познато женско

Тенденциите при мъжете от подиума в Милано

А и тук говорим за нещо много по-мащабно от просто една нестандартна колекция - разчупване на границите на haute couture модата, която не, че не е подвластна на тенденции, но някак стои по-встрани от тях. А сега е в центъра и дори създава послания.