През студените месеци прекарваме по-голяма част от времето си в затворени пространства. Именно в този период на годината е и пикът на вирусните и грипни заболявания. Това води до логичния извод, че между двете има пряка връзка. 

За Синдромa на болната сграда учените говорят от години. В основата му стои проблемът с лошата вентилация на въздуха в помещенията и замърсяването в следствие на рядко проветряване, непочистване на филтрите на климатиците и други подобни предпоставки.

Снимка 404394

Източник: iStock

Трудно можем да разпознаем синдрома, особено когато всички около нас са болни, а мисълта, че и ние се разболяваме, е най-логичната възможна. Това състояние се изразява в симптоми, които много наподобяват тези на настинката и грипа. Спецификата обаче е, че те сe появяват само когато сме в затвореното пространство, а когато го напуснем - изчезват.

Дразнещо гърло, затруднено дишане, хрема, обриви, главоболие, виене на свят, умора, гадене, втрисане, раздразнителност и други подобни са сред признаците, че затвореното пространство, на което прекарваме голяма част от времето, явно съсипва здравето ни. Зачестяват и оплакванията от вирусни инфекции, алергии, астма и сърдечно-съдови заболявания.

Синдромът на болната сграда може да се появи както в дома, така и на работното място. А основното лекарство срещу него е редовното проветряване. Защото не само мръсният въздух навън ни убива, но и този на закрито.

Снимка 404387

Източник: iStock

Когато въздухът е застоял, в него има повече въглероден диоксид. Той е отлична среда за развитие на вируси и бактерии, които попадат в организма ни през носа и устата, пише Health Line.

Ново домашно растение може да пречиства въздуха

Домашното растение, което пречиства въздуха

За ползите от ГМО

Принос към това замърсяване и вредата за организма ни имат и високите нива на прах, наличието на мухъл и плесен, високата влажност и прекалено сухия въздух, тютюнопушенето и химикалите в почистващите продукти.