Когато имаш състояние, което е трудно да си представиш да похарчиш в този живот, в една от целите ти се превръща да удължиш престоя си на земята, за да можеш да свършиш повече от планираното.

Така поне мислят част от милиардерите в Силиконовата долина, новата мания сред които е стремежът към безсмъртие. Разбира се, това все още е мираж, а не медицинска реалност, но учените не спират да правят експерименти в тази посока с хората, готови да им осигурят необходимия финансов ресурс.

На провела се наскоро в Лас Вегас конференция за революциите срещу остаряването и смъртността бяха изведени основните методи, на които милиардерите разчитат да им осигурят достатъчно време на този свят.

Снимка 448008

Източник: iStock

Хапче срещу стареене

Съоснователите на Google наскоро създадоха компания на име Calico, чиято единствена и основна цел е да се бори със стареенето и негативните ефекти от него. 

До това решение стигат след петгодишни изследвания, в резултат на които откриват, че голата къртица е първият в света нестареещ бозайник. Това те смятат за първата и важна крачка към голямата цел - и хората да спрат да стареят. Или поне тези, които могат да си го позволят...

Възможността за постигането на този ефект на този етап е тримесечна противостарееща терапия с пробиотици на базата на протеин, наречен клото, който се открива в червата на дълголетници.

Снимка 448011

Източник: iStock

Доктор Марко Руджеро е човекът зад тайната формула, която ще ни струва около 9000 евро за три месеца, но за него това е най-големият пробив и най-лесната крачка към дългите години живот.

Кръвопреливане

Преливането на кръв от млади на стари бозайници се провежда експериментално и засега дава добри резултати. А това обнадеждава учените, че са открили поредния начин за удължаване на живота.

Техниката носи името парабиоза и основната й цел е да замени старите и вече мутирали кръвни клетки с нова, свежи и здрави. По този начин се подобрява цялостното състояние на организма и функцията на органите.

Снимка 448013

Източник: iStock

От този метод за подмладяване се възползват редица шефове на компании от Силиконовата долина срещу сумата от 8000 евро на процедура. Органите на реда обаче забраниха кръвопреливането, защото няма конкретни доказателства за ползите от него. А резервният вариант остава лечението със стволови клетки.

Диета

Това е много по-достъпен и на пръв поглед по-безопасен начин да подобрим здравословното си състояние. Основната идея е за стриктно ограничаване на калориите. 

Създателят на Twitter Джак Дорси например гладува изцяло през уикендите. От понеделник до петък яде риба, пиле или пържола със салата или зеленчуци. Между храненията залага на горски плодове или тъмен шоколад с чаша червено вино.

Дори да намалим дневния прием на калории с 15%, това отново оказва положителен ефект върху качеството и продължителността на живота ни. Рискът от сърдечно-съдови заболявания също намалява. Не не бива да изпадаме в крайности и да ядем и прекалено малко, защото ефектът ще е обратният, пише Telegraph.

Снимка 448014

Източник: iStock

Добавки

За никого не е тайна, че хората с големи финансови възможности, които водят динамичен начин на живот, често посягат към забранени субстанции, за да могат да бъдат активни и в кондиция за по-дълго време.

Но богаташите често прибягват и до "коктейл" от витамини и специални медикаменти, за които се смята, че удължават продължителността на живота. Сред тях например е НАД - никотинамид аденин динуклеотид.

Това вещество има редица ползи, сред които намаляване на хроничната умора, подобряване на енергичността, паметта и настроението, но и се смята, че е пряко отговорно за стареенето на клетките и тялото.

Времето, възрастта и защо ни се струва, че минава по-бързо, когато остаряваме

Защо когато остаряваме, времето лети

Прост отговор на сложен въпрос

Неговите нива спадат с напредване на възрастта, а допълнителният му прием е ключов за забавяне на стареенето и негативните последствия от него, защото запазва клетките млади.