Рециклирането е един от начините, чрез които съвременният човек може да покаже, че не е безразличен към околната среда и бъдещето на света.

Пластмасовите кутии, огледалата, найлоновите торбички и какво не можем да рециклираме

Какво не можем да рециклираме

Боклукът, за който няма втори живот

Оказва се, че много от новите модерни опаковки не могат да се рециклират. Изследване във Великобритания, поръчано от компанията Which?, анализира 89 от най-продаваните хранителни продукти. Само 34% са имали опаковки, които са напълно рециклируеми, а 41% нямат етикети, за да покажат дали могат да бъдат рециклирани.

Потребителската организация анализирала 10 различни категории артикули, включително шоколад, газирани напитки, чипс, кисело мляко, сокове, сирене, хляб и зърнени храни. Експерти разделили опаковките на отделните им компоненти, измервали всеки елемент и преценявали колко лесно могат да бъдат рециклирани. Резултатите установили, че възможностите за рециклиране варирали в много широки граници.

Снимка 498139

Източник: iStock

Много водещи марки хранителни стоки в Обединеното кралство имат опаковки, които не могат да се рециклират, а чипсът, шоколадът и сиренето са сред първенците, пише BBC. 

От компанията призовават правителството да направи етикетирането за рециклиране просто, ясно и задължително. Правилното етикетиране ще помогне на потребителите да вземат информирани решения, когато купуват хранителни стоки. 

Кафе капсулите, рециклирането и какви варианти имаме

Защо не е добра идея да пием кафето си от капсули

С мисъл за планетата

В отделно проучване, Which? установи, че възможността за рециклиране на хранителни опаковки е важна за осем от всеки 10 души, а две трети често или винаги търсят информация за рециклиране на опаковките на хранителни стоки, преди да решат как да ги изхвърлят.