Поредната стъпка от стратегията на Саудитска арабия за демократизиране и отваряне към останалия свят е мащабната туристическа кампания, с която се бележи старта на издаването на туристически визи за гражданите на 49 страни по света.

Основната идея на това решение е икономиката на страната да не бъде зависима почти напълно от добива и износа на петрол. Досега можеше да посетим Саудитска арабия с поклоническа виза, която важи за светите места, но днес възможностите пред туристите са много повече.

На сайта Visit Saudi можем да кандидатстваме за виза, която се издава онлайн, важи за една година, позволява многократно пристигане в страната и престой до максимум 90 дни.

Снимка 445926

Източник: GettyImages

Освен това, на интернет страницата можем да се запознаем подробно защо си заслужава да изберем тази дестинация, която доскоро въобще не съществуваше на туристическата карта на света.

Официалният език в страната е арабски, но английският е втори неформален, който се говори от голяма част от населението, затова с него ще можем най-лесно да се оправим. Дори всички пътни табели са и на двата езика.

Важно е да се запознаем добре с етикета, преди да посетим Саудитска Арабия. На публични места трябва да сме облечени прилично, без прекалено тесни дрехи и такива с груби надписи. Коленете и раменете на жените трябва да са покрити.

Снимка 445923

Източник: GettyImages

Публичното демонстриране на близост не е прието. Трябва да се избягват и жестове и реплики, които могат да се определят като признак на омраза.

По времето за молитви, пет пъти на ден, музиката на всички публични места спира, а много магазини затварят за почивка. По време на свещения месец Рамадан е препоръчително да избягваме консумацията на храна и напитки на публични места до залез слънце.

Продажбата, консумацията и внасянето на алкохол в страната са абсолютно забранени.

Снимка 445924

Източник: GettyImages

В Саудитска Арабия има четири сезона, като всеки от тях има своя чар. Едни от преживяванията, които ни препоръчват да не изпускаме, са:

Jebel Fihrayn (Краят на света)

Това е едно от тези места, на които се чувстваме точно сякаш сме стигнали до края на света. А всъщност се намира в пустинята, на 90 км. от столицата Рияд. Изкачването до върха на скалите отнема между 15 и 30 минути, а гледката отгоре определено си заслужава.

Снимка 445928

Източник: Facebook / Angie Butler Kelly

Гмуркане в Червено море

Бреговете на Саудитска Арабия се определят като едно от най-вълнуващите и все още не толкова популярни места за гмуркане. A подводният свят със сигурност ще успее да ни очарова. 

Групите се сформират най-вече в древния град Джида, водата е кристална през цялата година, има много малко течения, температурата й също е подходяща. Нощните гмуркания също са популярни, а ако имаме късмет, можем да срещнем и доста рядката акула бук.

Първи модел от Саудитска Арабия на Седмицата на модата в Париж

Първи модел от Саудитска Арабия на Седмицата на модата в Париж

Еманципацията продължава

Що се отнася до храните и напитките, в столицата Рияд можем да пием най-хубавото кафе, а в Източните провинции ни очаква най-добрата закуска. Кулинарното разнообразие предлага по нещо за всеки вкус и всеки джоб.