Всяка жена знае, че грижите, които къдравата коса изисква, са различни от тези за правата. Но защо има разлика в чупливостта на косите ни и какво я определя?

Най-голямо значение и в този случай имат гените. Този за къдрава коса е доминантен, което това означава, че ако единият от родителите е с къдрава коса, има поне 50% вероятност и децата му да са къдрокоси.

Снимка 404383

Източник: iStock

Има две съществени разлики между структурите на правите, чупливите и къдравите коси. Те са крият както в разположения в кожата космен фоликул, от който израства косъмът, така и в самия косъм.

От най-голямо значение е формата на фоликула. Кръглата определя правата коса, овалната отговаря за чупливата, а елипсовидната - за къдравата.

Важен е и ъгълът, под който косъмът расте. Правата коса расте под прав ъгъл спрямо повърхността на кожата, докато къдравите коси израстват под наклон. Това има значение и за факта, че къдравите коси по правило са по-сухи и по-бавно се омазняват. Наклонът затруднява разпространението на мазнината по косата. Но къдравите коси често са твърде сухи, а кожата лесно се поддава на раздразнения и пърхот, в сравнение с правите.

Снимка 404385

Източник: iStock

Друга разлика между къдравите и правите коси е, че молекулите на кератина - белтъкът, от който са изградени космите, е неравномерно разпределен по дължината на къдравите коси, като в извивките има по-голямо количество от него. Правите коси са изпълнени с равномерно разпределен кератин.

Ето и един бонус съвет от нас: избягвайте да решете косата си, докато е мокра - тогава тя е крехка и лесно се къса и разтяга. Вместо четката, за разресване можете да използвате пръстите си или гребен с голямо разстояние между зъбците.