Силното ръкостискане е признак на решителност, докато това тип "умряла риба" - за мекушавост и ниско самочувствие. Това как се здрависваме обаче може да издаде още много неща за нас - от здравословното ни състояние до това колко сме интелигентни.

Британски учени провеждат мащабно изследване, чиято цел е да установи връзката между ръкостискането и познавателните способности на човек. Анализирани са данни, събрани между 2007 г. и 2010 г. от 475 хил. човека, след което същите тези хора са били помолени да се ръкостискат, като за измерването на силата им е използван хидравличен динамометър.

Снимка 321519

Източник: iStock

Резултатите показват, че по-силното и отривисто се ръкостискат хора, които по-лесно се справят с нещата от живота, независимо от възраст, пол, тегло, образование или местоположение.

Британското проучване, публикувано в Schizophrenia Bulletin, потвърждава по-малко такова на Американската асоциация на психолозите от 2012 г., чиито изводи са, че силното ръкостискане, придружено със зрителен контакт, подобрява първото впечатление, което оставяме у някого.