Да се мотаем някъде с приятелите си, да се забавляваме заедно, забравили за грижите и домакинската работа или да прекарваме време с романтичния партньор, децата, семейството си... Ново изследване се опитва да установи кое ни прави по-щастливи. А в резултатите от него има важен урок, който е добре да научим.

Щастието, положителната нагласа, целите, приятелите и как да бъдем щастливи всеки ден

Как да си отгледаме щастие

Колко малко ни трябва, за да бъдем истински щастливи

В проучването са взели участие над 400 души. Те е трябвало да сравнят усещането от прекараното време с приятели, с партньора и с децата, и да го определят като щастие, удовлетворение и чувство за смисъл с оценки от нула (почти никога) до шест (почти винаги). 

Нейтън Хъдсън, преподавател по психология в Южния методистки университет в Далас, щата Тексас, и неговият екип от учени, са установили, че хората прекарват по-забавно времето си с приятели, отколкото с партньора или с децата си, пише Medical Express.

Снимка 497073

Източник: iStock

Учените обаче подчертават, че откритието има повече общо с дейността, отколкото с човека, с когото е споделена.

Резултатите са такива, защото хората са склонни да прекарват повече време в приятни занимания с приятели, отколкото с членове на семейството. С партньорите си те споделят домакинската работа или други не толкова приятни ангажименти.

65% от преживяванията с приятели са свързани с общуване и приятни занимания, и само 28% от времето, споделено с партньори.

Снимка 497072

Източник: iStock

„Тук има урок“, каза Хъдсън. „Важно е да се създадат възможности за позитивни преживявания с романтичните партньори и децата и наистина да се наслаждаваме на времето, прекарано с тях. Семейните отношения, които не включват нищо друго освен домакинска работа и грижи за деца, вероятно няма да донесат много щастие на партньорите."

World Happiness Report, Световният доклад на щастието, Финландия и кои са най-щастливите страни в света

Къде хората по света са най-щастливи

И на кое място е България