Тази година никой нямаше възможността дa пътува толкова, колкотo му сe иска. Независимо дали говорим за планирани ваканции, или бизнес пътувания, пандемията от COVID-19 успя да осуети плановете ни, да анулира резервациите и да ни остави у дома на дивана с мечтите за някое любимо място.

Човекът е човек, когато е на път, а и да пътуваме ни е генетичнo заложено. Пътуването е необходимост, а не лукс, както си мислят някои. Затова е важно да не се отказваме от него напълно, въпреки сложната ситуация в световен мащаб.

А най-малкото, което можем да направим за себе си, е да планираме така желаното пътуване. Дори без конкретна дата за заминаване и направени резервации, за които после да се чудим как да си върнем парите.

Снимка 496735

Източник: iStock

Според психолози, самият процес на планиране на пътуванията има не по-малък положителен ефект върху психичното ни здраве от тях самите. Причината е, че очакването на преживяването ни прави истински щастливи и ефектът е по-голям от очакването на някаква материални придобивки например.

Това се дължи и на факта, че след пътуването ще имаме много повече какво да разказваме, отколкото за някоя покупка, ще сме по-желани събеседници. Изследване от 2002 г. доказва, че хората са най-щастливи, когато имат планирана ваканция. А във времена като днешните, тя ни доставя още по-голямо удоволствие, защото е още по-желана и необходима.

Снимка 496736

Източник: iStock

Планирането на пътувания също ни дава теми за разговор в скучното ежедневие, а междувременно подпомага и оптимистичното мислене. Винаги една част от мислите ни са в миналото, а друга - в бъдещето. Затова е добре в тези за предстоящото да има положителен момент, какъвто е едно приключение например, предава National Geographic.

Друга причина, поради която пътуванията ни носят такова голямо удоволствие, е, че те имат начало и край. Но ние се опитваме всячески да удължим удоволствието от тях, затова започваме да се вълнуваме истински още с избора на дестинация и продължаваме след това с разказите за преживяното.

Пътуванията, багажът и защо ни е трудно да го разопаковаме

Защо ни е трудно да разопаковаме багажа след пътуване

Не е просто мързел

Така, в известен смисъл, насладата от пътуването започва още с началото на неговото планиране. Някои хора дори нарочно избират по-далечна дата, за да могат да я удължават. А колкото повече знаем за едно място, преди да го посетим, толкова по-силно можем да мечтаем за него. И всичко това е едно истинско удоволствие, от което в никакъв случай не бива да се лишаваме, независимо какво се случва около нас.