От десетилетия пандите се радват на голям човешки интерес. Всяко дете жадува да види черно-бялото мече на живо, а всеки зоолог - да открие тайната на психологията им. Защото според мнозина пандите ще изчезнат от мързел - предпочитат да спят вместо да се съвкупляват. Последните открития обаче не са свързани с възпроизводството им, а с еволюцията в диетата им.

Снимка 404428

Източник: iStock

99% от храната на пандите се състои от бамбук, но това е сравнително скорошна еволюция. Преди хиляди години те са били хищници, както е нормално да очакваме от една мечка. Дори и в момента храносмилателната им система е устроена като на месоядни животни.

Снимка 404427

Източник: iStock

В някакъв момент от еволюцията си черно-белите мечки минали на безмесна диета, състояща се от най-разнообразни растения. И така допреди около пет хиляди години, когато всички останали растения били забравени в полза на бамбука. И тук идва големият въпрос за биолозите - никой до момента не е установил защо това се е случило.

Учените от китайската академия на науките обещават да изследват в детайли хранителната еволюция на пандите, като започнат с изучаването на фосили на мечките от преди около 5-7 хиляди години.