Въпросът за мъжкия и женския оргазъм е един от най-коментираните, когато стане дума за разликите между двата пола. А числата много често са най-бързият начин за уреждане на спор. Ето и какво казват те за честотата на мъжкия и женския оргазъм.

Сексът, женският оргазъм и откриха ли учените причината за него

Това ли е причината жените да получават оргазъм

Не всичко е удоволствие

Ново проучване на учени от Университета в Олбани, Ню Йорк, дава отговора на въпроса. За да стигнат до конкретни цифри, учените правят анкета сред 207 студенти, които отговорят на следния въпроса колко често изпитвате оргазъм по време на вагинален секс. А възможните отговори са били:

  • Никога
  • По-малко от половината от времето
  • Повече от половината от времето
  • Винаги
Снимка 504505

Източник: iStock

Според проучването, приблизително 50% от мъжете изпитват оргазъм всеки път, когато правят секс. При жените това се отнася за само 4%, пише Psychology Today.

Приблизително 2% от мъжете посочват, че никога не изпитват оргазъм по време на секс, 11% казват, че изпитват подобно нещо по-малко от половината от времето, а 37% отговарят, че го получават през повече от половината от времето. При жените 15% не изпитват оргазъм, 49% изпитват по-малко от половината от времето, а 32% казват, че изпитват подобно нещо през повечето време.

Въпреки че тези данни са полезни за разбирането на честотата на оргазмите по време на секс, те далеч не са убедителни. За по-категоричен поглед върху честотата на мъжкия и женския оргазъм, можем да се обърнем към статия от 2018 г., публикувана в Archives of Sexual Behavior.

Снимка 504506

Източник: iStock

От нея научаваме, че 33% от хетеросексуалните жени винаги изпитват оргазъм по време на секс. При хетеросексуалните мъже цифрата е далеч по-голяма – 75%. Данните са от национално прочуване сред над 52 000 американци. Разликата обаче не е толкова голяма, когато става въпрос за нехетеросексуални индивиди.

В същото проучване се търси отговор на въпроса кои форми на сексуално взаимодействие могат да увеличат вероятността от оргазъм при жените. Според тях оралният секс и ръчната стимулация са от ключово значение. И за жените, и за мъжете са важни секс игрите и всякакво сексуално разнообразие.

Симулирането на оргазъм може и да е полезно

Колко полезни са "театралните постановки" в секса

Но... винаги има едно "но"

Тяхното заключение е, че честотата на оргазма при хетеросексуалните жени се доближава до тази при мъжете, когато към половия акт са включат например орален секс и ръчна стимулация. Тези констатации съответстват на мнението, че има биологични разлики между мъжете и жените при вероятността за постигане на оргазъм по време на полов акт. Констатациите обаче показват, че тази разлика може да бъде намалена чрез разнообразието в секса.