Идеята да използваме суровини и крайни продукти, които не влияят негативно на околната среда, става все по-актуална покрай темата за глобалното замърсяване и мерките, които трябва да се предприемат срещу него.

Един проект доби популярност в края на миналата година, появявайки се в платформата за финансиране на идеи Kickstarter. Украинецът Макс Гавриленко създаде стартъпа Ochis - първата компания, предлагаща слънчеви очила, изработени от напълно естествени материали.

Снимка 413931

Източник: Facebook / Ochis

Макс прекарва детството си в оптиката на баща си и от малък навлиза в занаята. Тези 15 години чиракуване му дават необходимите знания за това как се правят очила. С времето се ражда и идеята за новото начинание - очила от екологичен материал.

Този материал в случая на Ochis е микс от ленeнo брашно, мляно кафе и биополимер на базата на зеленчуково олио, който играе ролята на лепило - доста далеч от цялата пластмаса, която се използва за масовата направа на традиционните рамки. Тази промяна пък води до редица позитиви.

Рамките, направени от екологичния материал, са напълно биоразградими за 10 години, ако попаднат във вода или в почва. За направата им са необходими 39 операции, които се извършват изцяло ръчно за около седем дни.

Рамката е мека, по-лека от пластмасовите, огъва се, без да се чупи, и се наглася по формата на лицето ни. Има и приятен аромат на кафе, което е страхотна екстра за всички фенове на напитката.

Производителят гарантира, че ще издържат поне пет години. Рамки можем да си избираме между пет форми, стъклата са с поляризация, UV филтър и покритие срещу надраскване. Предлагат се в четири цвята. 

Как да избираме слънчеви очила

Как да избираме слънчеви очила

Защитата преди всичко

Ако идеята ни харесва - имаме добра новина. Доставките точно започват и можем да си купим чифт еко очила за 69 долара.