Разнообразието от форми, цветове и нива на защита на слънчевите очила е огромно. Лесно е човек да се обърка в избора между цена, качество и естетика.

Затова предлагаме няколко характеристики на слънчевите очила, които трябва да служат като отправни точки при избора ни.

Защитата от ултравиолетовите лъчи

Това е най-важното условие, което трябва да бъде изпълнено. Затъмнените стъкла без защита лъжат очите, че няма опасност, и това предотвратява естествената им защита като притваряне на клепачите и свиване на зеницата. Така очите ни се оказват в по-голяма опасност, отколкото са били без очилата.

С най-голямо значение са UVA и UVB лъчите. Учените все още нямат единно мнение дали UVA увреждат очите, но тези лъчи преминават през стъкло (прозорците на дома или автомобила). UVB са доказано опасни както за очите, така и за кожата.

Затова е важно при избора на слънчеви очила да предпочитаме такива, които са с над 95% защита от UVA и над 99% от UVB лъчи.

Снимка 361160

Източник: iStock

Облачното време

Въпреки че сме най-силно изложени на вредното влияние на лъчите в часовете между 10 и 15, те подмолно достигат до нас дори при облачно време, преминавайки през облаците. Чадърите също не ни предпазват достатъчно добре, тъй като лъчите се отразяват в пясъка около нас и попадат върху очите и кожата ни.

Рамката

За максимална защита тя трябва да бъде такава, че да не позволява преминаването на лъчи покрай себе си, т.е. да се доближава максимално до лицето.

Поляризацията и антирефлексното покритие

Те са особено популярни сред практикуващите водни и зимни спортове, тъй като те намаляват осезаемо отблясъците. Но това не е безопасно за скиорите, тъй като съществува опасност да не забележат характерни заледявания по трасето, които трябва да бъдат избягвани. Поляризираните очила може да ни попречат да виждаме добре и някои LCD или LED дисплеи.

За шофиране

Подходящи за шофиране са очилата с градиент, при които най-горната част на стъклото е най-тъмна и постепенно изсветлява надолу. Това спира ярката светлина, идваща отгоре, като същевременно позволява да виждаме добре таблото на автомобила и пътя пред себе си.

Снимка 361159

Източник: iStock

Децата

Те също имат нужда от добра защита, тъй като прекарват още повече време навън, а очите им са по-чувствителни от нашите. Затова и носенето на "бутафорни" слънчеви очила е опасно!

Естетиката

Тук съществува правило, което гласи, че формата на очилата трябва да бъде противоположна на тази на нашето лице. Кръглото лице изисква ъглести очила, а квадратното - овални. Но, в крайна сметка, човек трябва да се харесва с очилата, а не толкова да следва правила.