Тази седмица HMD Global представи осезаемо по-добра версия на бюджетния Nokia 1.3 в лицето на Nokia 1.4, който надгражда всички важни аспекти на предходния модел, но е с все още толкова атрактивна цена - 99 евро за базова конфигурация.

Екранът на Nokia 1.4 е с почти инч по-голям от този на 1.3 и е с диагонал от 6.5 инача, но резолюцията е ограничена до HD+ (720р).

В горната му част е поместен капковиден прорез с пет-мегапикселова селфи камера и слушалка, докато долната рамка все още е значително по-дебела.

Снимка 517183

Източник: Nokia

Бюджетният модел предлага две задни камери, включващи осем-мегапикселов основен сензор и две-мегапикселов такъв за макро снимки.

Не можем да очакваме чудеса от тях, но все пак ще можем да се радваме на софтуерно обезпечен портретен и нощем режим.

Под камерния модул е разположен сензор за пръстов отпечатък, а в горната част на устройството има и 3.5-милиметров жак за слушалки.

Снимка 517181

Източник: Nokia

Процесорът е Snapdragon 215 с опции за RAM от един до три гигабайта, а откъм място за данни можем да избираме между 16, 32 и 64GB, но имаме опция и за microSD карта.

Предвид скромните си характеристики, Nokia 1.4 разполага с по-леката Android 10 Go версия, която можем да ъпгрейднем до Android 11 Go.

Една от силните страни на модела е батерията му, която е с капацитет от 4000mAh, но предвид икономичния чипсет и невзискателен дисплей можем да очакваме, че тя ще ни стигне за до два дни с едно зареждане, обещават от HMD Global.

Снимка 517182

Източник: Nokia

Това е подобрение с цели 1000mAh спрямо Nokia 1.3, но все още няма опция за бързо зареждане и ще трябва да продължим да разчитаме на microUSB.

Xiaomi, Poco M3 и всичко за бюджетния смартфон

Новият Poco M3 - с огромна батерия и миниатюрна цена

Навреме за Черния петък

Имайки предвид подобренията и качеството, което телефон на Nokia предполага, цената от 99 евро за базов модел изглежда доста атрактивна и прави Nokia 1.4 един истински бюджетен, но все пак надежден модел.