Минимализмът отдавна е водеща тенденция в архитектурата, но когато е съчетан с нестандартни решения, които не нарушават естествения вид и живот на околната среда, тогава минават в най-горната категория, а именно "висш пилотаж".

London Peninsula Place - първият мащабен проект на Сантяго Калатрава в Лондон

Новото бижу на Лондон

Един уникален проект на испанския архитект Сантяго Калатрава

Такъв е случаят с ваканционната къща NCAVED на атинското студио Mold Architects, която е сгушена сред суровите скали на цикладския остров Серифос.

Архитектите скриват къщата в скалите не просто за да са различни, а за да я предпазят от така характерните за района силни северни ветрове.

В същото време те следват минималистичната естетика и грубата красота на острова, като успяват да създадат прохладен и стилен оазис, за който всички си мечтаем през лятото.

Водещият архитект Илиана Керестеци проектира къщата на три нива, като "шахматна дъска", и залага на композиция от твърди тела и кухини. А благодарение на решението й да следва естествения наклон на терена, вила NCAVED предлага приказни панорамни гледки и към острова, и към морето от всички етажи.

Подпорните стени са изградени от сух камък, който не само придава стабилност на имота, но и помага да се слее с естествената обстановка.

Къщата е едно истинско дълбоко заровено съкровище от просторни стаи, вътрешни дворове и тераси.

И понеже сградата е буквално скрита в скалите, от архитектурното студио обръщат специално внимание на осветлението. Но не залагат на изкуствени варианти, а вътрешни озеленени дворове, които играят ролята на светлинни кладенци.

Интериорът е в същия минималистичен стил като екстериора. Вдъхновен е от скалистата природа на имота и е решен в скромна палитра от земни цветове, груби текстури и естествени материали като камък, бетон и метал.

Акцентите от дърво внасят усещането за уют и топлина, а детайлите от отразяващи повърхности допълнително вдъхват живот от непрекъснатата и променяща се игра на светлина и сянка.

Къщата не само не натоварва естествения пейзаж с физическото си присъствие, но и е замислена и изпълнена така, че максимално да се възползва от природните дадености на мястото, уточняват от Yatzer.

Разчита на естествената топлина и вентилация, които идват от скалата и които помагат за пасивното й охлаждане, както и на дъждовните води, които се събират в нея и се използват за напояване.

Ето защо вила NCAVED е брилянтен пример и за още една тенденция в архитектурата - за устойчивост и максимална енергийна ефективност.