Сантяго Калатрава несъмнено е един от любимите ни архитекти. Известен е със съвременните и иновативни техники, които прилага в проектите си, като създава сгради, които нямат аналог в света. Благодарение на него профилът на много градове по света се оживи, а "творбите му" навсякъде се превърнаха в туристически атракции.

Новият проект на прочутия испански архитект ще бъде и първият му с такъв мащаб в английската столица. Комплексът London Peninsula Place на брега на река Темза в Лондон, който трябва да се появи през следващите години, ще побира автобусен терминал, метростанция, кино, театър, офиси, ресторанти, хотели и търговски зони.

Снимка 483184

Източник: calatrava.com

Тази нова забележителност има за цел да трансформира полуостров Гринуич - лондонският културен квартал. Комплексът с площ 130 хиляди квадратни метра ще се състои от три кули по 113 м (30 етажа), свързани със станция на метрото, която води до галерия със зимна градина, кафене и магазини.

Над метрото и търговския център ще се издигнат трите кули, заети с офиси, апартаменти и дори хотелска част. Всички пространства са свързани едно с друго със зашеметяващ нов сухоземен мост в типичния за Калатрава стил, който стига до река Темза.

Снимка 483183

Източник: calatrava.com

За вдъхновение на Калатрава е послужило богатото архитектурно и инженерно наследство на Лондон и специфичната география на полуострова. Проектът Peninsula Place на Сантяго Калатрава, оценен на стойност един милиард британски лири, е част от мащабна градска концепция за трансформация на полуостров Гринуич.

The Tulip – сградата, която скара Лондон

Сградата, която скара Лондон

Проект на Foster+Partners

Гринуич е най-големият проект за обновление в Лондон. Преобразуването на полуострова в размер на 8.4 милиарда британски лири през следващите години ще осигури 15 720 нови жилища в седем нови квартала. Ще стане дом на първото голямо филмово студио в Лондон, както и на нови училища, офиси, здравни центрове и обществени пространства, всички в близост до река Темза, пише в сайта на испанския архитект.