В януарския си брой Drinks International публикува своя списък на тенденциите за най-продаваните класически коктейли в света през 2019 г. И това показва, че докато барманите не престават да поставят модерен почерк на стари рецепти, желанието за утвърдени, изтънчени напитки остава.

Уебсайтът моли бармани от 127 от най-добрите барове в 38 страни по света - всички от които са спечелили или са били номинирани за световни награди през последната година, да класират 10-те си най-продавани коктейла.

10. "Москоу мюл"

Снимка 398799

Източник: iStock

"Москоу мюл" се приготвя с водка, пикантна бира от джинджифил и сок от лайм, който се гарнира с парченце лайм и листа от мента. Сервира се в медни чаши.

9. "Аперол шприц"

Снимка 398807

Източник: iStock

В топ 10 за първи път попада тази лека напитка, която е популярна сега, колкото и през 50-те години. Просто добавяме аперол, просеко и сода в чаша с лед и сервираме с парче портокал.

8. "Маргарита"

Снимка 398800

Източник: iStock

Като най-популярният класически коктейл с текила в списъка е "Маргаритата", която обикновено се прави с текила, портокалов ликьор и сок от лайм, поднесена със сол върху ръба на чашата.

7. "Еспресо мартини"

Снимка 398798

Източник: iStock

Напитка, направена на базата на кафе, с водка, еспресо, ликьор кафе и захарен сироп.

6. "Драй мартини"

Снимка 398795

Източник: iStock

Сухото мартини е било и винаги ще си остане класика, която се търси и ще се търси във всички барове по света. Прави се със сух вермут и джин.

5. "Манхатън"

Снимка 398796

Източник: iStock

Сред фаворитите при барманите попада и "Манхатън", който се приготвя със сладък червен вермут, канадско уиски, няколко капки ангостура битер (Angostura bitters) и се гарнира с коктейлни черешки.

4. "Дайкири"

Снимка 398797

Източник: iStock

Най-популярният коктейл с ром в списъка по света си остава "Дайкири". За простата класическа рецепта се изисква бял ром, сироп (захарен) и сок от лайм. Създадени са и безброй вариации по целия свят, включващи други сокове и подсладители.

3. "Уиски сауър"

Снимка 398806

Източник: iStock

На трето място в списъка за втора поредна година е коктейлът Whiskey Sour. Приготвя се с уиски, лимонов сок, захар и по желание с яйчен белтък.

2. "Негрони"

Снимка 398801

Източник: iStock

На второ място за пета поредна година се нарежда коктейл "Негрони", за който 19% от баровете по света казват, че това е тяхната най-поръчвана напитка.

Коктейлът се прави с джин, вермут Martini Rosso и италиански ликьор Campari, като се гарнирана с портокалова кора.

1. "Олд Фешън"

Снимка 398802

Източник: iStock

Old Fashioned се приготвя най-бавно от всички останали коктейли в челната десятка, но въпреки това е на първо място пета поредна година. Съдържа уиски или бърбън, няколко капки ангостура битер, кубче захар и вода.

Най-модерните коктейли на 2018 г.

Най-модерните коктейли на 2018 г.

Според списание Tatler

Върху кубчето захар се капва ангостура битер и се добавя водата. Разбърква се до разтварянето на захарта. Чашата се пълни с кубчета лед и се добавя уискито. Украсява се с резен портокал и коктейлна череша.