Вече се запознахме с първата порция от налудничавите концепти на швейцарската компания Rinspeed и нейния шеф, когото мнозина определят като автомобилния Салвадор Дали. Сега е време за нова порция шантави идеи. Автор отново е Rinspeed, а на ред е...

Най-лудите коли, Rinspeed и какво е общото между един швейцарец и Салвадор Дали

Най-лудите автомобилни концепти, които си струва да помним (Част 1)

Швейцарската компания Rinspeed знае как да изненадва

Splash

Splash се появява през 2004 г. С него Rinspeed започва да изследва възможностите за създаване на амфибия. Splash e именно такава машина, а според нас би се вписал идеално в някой от филмите за Джеймс Бонд от онези години.

Експерименталният концепт, който е представен на изложението в Женева, има карбоново купе и фриволен дизайн, а динамиката би впечатлила дори таен агент. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5.9 секунди, а максималната скорост достига 200 км/ч.

Снимка 539986

Източник: Rinspeed

Интересното в случая е, че динамичните характеристики се постигат от интересен двигател, а именно 750-кубиков мотор на немската компания Weber, който разполага с два турбокомпресора и работи на метан. Иначе Splash тежи само 825 кг.

Снимка 539988

Източник: Rinspeed

Най-впечатляващото в Splash е друго - възможността му да се движи както на сушата, така и по вода, при това в два режима. В задната част на колата има обичайното за лодките витло, с чиято помощ "колата" достига скорост от 50 км/ч по вода. Още по-интересно става, когато се разгъне сложната система от "крила" с променлив ъгъл на атака, които издигат корпуса на повече от половин метър над повърхността на водата.

По този начин се намалява хидродинамичното съпротивление и се постига по-висока скорост - максималните 80 км/ч. Системата е така проектирана, че не е нужно нищо да се сглобява ръчно от шофьора, за да премине в този режим. Страничните хидрофойли се разгъват автоматично от двете страни на колата, а задното антикрило се обръща надолу със собствен механизъм.

Снимка 539994

Източник: Rinspeed

През 2006 г. Rinspeed Splash успява да прекоси Ламанша със собственика на компанията Риндеркнехт зад волана, поставяйки световен рекорд за бързо прекосяване на канала с автомобил с хидрофоили. Разстоянието от 36 километра било изминато за 3 часа 14 минути и 47 секунди.

Снимка 539993

Източник: Rinspeed

еXasis

Rinspeed винаги са знаели как да изненадват, но колата, която представят през 2007 г. успява да впечатли дори и най-големите скептици. За да почетат 40-годишния юбилей на експерименталния автомобил Bayer K67, швейцарците създават концептуалния модел eXasis, който има пластмасово прозрачно купе.

При разработката на модела, Риндеркнехт и екипът му се съюзяват с Bayer MaterialScience AG, един от най-големите производители на пластмасови изделия в света по това време.

Снимка 539991

Източник: Rinspeed

еXasis изглежда като обвит в стъклен пашкул, но това не е съвсем истина. Всъщност купето е направено от прозрачен поликарбонат, който разкрива и най-интимните детайли от конструкцията на колата. Така разбираме, че тя е базирана на тръбно шаси, в средата на което са монтирани две седалки една зад друга, подобно на изтребител. Елементите по окачването също са на показ.

И въпреки че прозрачното купе е основната интересна част в eXasis, това далеч не е всичко. Автомобилът доказва своята напредничавост и със система за разпознаване на шофьора посредством четец на отпечатъци.

Освен това седалките приличат повече на плажни столове, отколкото на седалки в спортен автомобил. Въпреки че изглеждат малко странно те са разработени в съдействие с Recaro, които са едни от лидерите в света на автомобилните седалки. Всяка една от тях се състои от 12 анатомични напречни елемента, изработени от същия поликарбонат като купето.

Снимка 539997

Източник: Rinspeed

Двигателят също е необичаен. Той е произведен от Weber и има 750 куб. см. работен обем, достатъчни за произвеждането на мощност от 152 к.с., което е доста за толкова компактно и леко купе.

Най-лудите коли, Rinspeed и какво е общото между един швейцарец и Салвадор Дали

Най-лудите автомобилни концепти, които си струва да помним (Част 1)

Швейцарската компания Rinspeed знае как да изненадва

MicroSNAP

В последните години Rinspeed са обсебени по идеята за създаването на безпилотен шътъл, разбира се пречупен през уникалната визия на швейцарската компания. През 2019 Риндеркнехт и компания показаха проект за футуристично кубично возило, в което влизаш и то те вози само до крайната ти точка на пътуване.

Снимка 539990

Източник: Rinspeed

Идеята е транспортното средство да е модулно и да може да се преобразява спрямо съответните нужди. На практика представлява шаси с двигател и колела, приличащо на голям скейтборд, върху което може да се монтира или пътническа кабина или товарен контейнер. Живеем в модерни времена, все пак, всичко трябва да е взаимозаменяемо.

Снимка 539985

Източник: Rinspeed

Заради правоъгълната си форма Microversion изглежда доста обемист, въпреки реално компактните си размери. Купето е дълго малко над 2.6 метра и е широко малко над 1.3 метра, което го прави идеално за пренаселените модерни градове.

Задвижването се осъществява от електромотор, развиващ мощност от 18 к.с. Той задвижва задните колела и е способен на максимална скорост от 75 км/ч. Енергията за задвижването му идва от литиево-йонна батерия с капацитет 61 кВч, която осигурява максимален пробег с едно зареждане от 95 км. Поне на хартия, защото целият проект е просто идея в развитие.

Снимка 539996

Източник: Rinspeed

Пътническото купе е интересно само по себе си, защото предлага на пасажерите достъп до голям 49-инчов монитор и акустична система, която може да възпроизвежда различна музика за всеки един от четиримата вътре. Има и навигационна сиситема и автоматично затъмняващи се стъкла.