В момента планетата ни има толкова много проблеми, че направо не знаем откъде да започнем с изброяването им. Климатичните промени и замърсяването с пластмаса са може би тези, за които се говори най-много.

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Плува в океана, лети във въздуха и пълзи по земята

В резултат и на двата проблема страдаме както ние, така и всички животински видове. Тоновете пластмаса, които се озовават в океаните, убиват стотици водни обитатели ежедневно.

Оказва се обаче, че въпреки всички проблеми със замърсяване и свръх улов, популацията на медузи процъфтява. Според Daily Mail, гореизброените проблеми, както и затоплянето на океанските води, вместо да вредят на медузите, както това се случва с повечето риби, са благодатни за тях.

Снимка 444871

Източник: iStock

Медузите са вид безгръбначни животни, които обитават моретата и океаните от над 600 милиона години. Според някои учени, популацията им в световен мащаб расте толкова стремглаво, че те се опасяват, че могат да завладеят солените води.

Пластмасата превзема океаните

Пластмасата превзема океаните

Проблемът със замърсяването остава

Основният виновник е свръх уловът, благодарение на който естествените им врагове, каквито са рибата тон, рибите, които се хранят предимно с планктон, и костенурките, са със сериозно намалена численост. И така се стига до ситуацията, в която хем естествените им врагове с по-малобройни, хем за медузите дори има и повече храна (планктон).

Снимка 444872

Източник: iStock

Оказва се, че дори пластмасата, с която задръстваме океаните, е добре дошла за тях. Според френският учен Фабиен Ломбар, медузите се възползват от пластмасата, за да се размножават. 

Биологът Лизи Дейли, медузите и колко е голям екземплярът, заснет край Корнуол

Да срещнеш медуза, голяма колкото теб

Близки срещи с рядък вид

През жизнения си цикъл те се възпроизвеждат през определен период от време. В Средиземно море например е един път на 12 години. Заради всички гореизброени фактори обаче в момента възпроизвеждането им се случва... всяка година. 

Рибата, количеството й в Световния океан и един притеснителен доклад

Рибата в Световния океан е крайно недостатъчна

Прогнозите са притеснителни