Често големите компании са определяни и като най-големите замърсители в световен мащаб. Именно зарази непрекъснатите обвинения към тях, те предприемат различни стратегии, с които да подобрят имиджа си, а и да дадат своя принос към опазването на околната среда.

В първите дни на декември автомобилният производител Ford обяви необичайно партньорство с веригата за бързо хранене McDonald's. В основата му е идеята за намаляване на елементите в автомобилите, произведени от пластмаса, която е замърсител номер едно.

Вместо от нея, някои части от колите на Ford, които го позволяват, ще се произвеждат от биопластмаса. А за нейното създаване компанията ще изкупува от McDonald's остатъчния материал от изпичането на кафените зърна - тяхната тънка обвивка.

Снимка 456551

Източник: iStock

Той се загрява, смесва се с пластмаса и други елементи, за да се създаде финалният продукт - пелети, които се моделират във формата на различни автомобилни части. Така този иначе непотребен отпадък ще се превърне в суровина, от която могат да се правят фарове например.

Coca-Cola, Nestle, PepsiCo и Mondelеz International - най-големите замърсители с пластмаса в света

Кои са "най-мръсните" компании в света

Срамният списък на "цапащите" компании

От Ford не пропускат да се похвалят, че биопластмасата е дори по-добра като издръжливост и по-лека от използваната досега. Компанията има за цел в следващите години да внедри подобни устойчиви материали при производството на все повече части за своите автомобили.