От години се знае, че нивото на водата в Мъртво море, което се намира между Израел, Западния бряг и Йордания, продължава да спада. Една от причините за това е, че се водата се отклонява, за да се ползва за земеделие.

Мъртво море всъщност е езеро, което се захранва от река Йордан. То се намира на повече от 400 метра под морското равнище.

Интересен начин да насочи вниманието на обществеността към опазването на Мъртво море е намерил американският фотограф Спенсър Тюник. Той направи арт инсталация, в която участват стотици хора.

Те са голи, а телата им боядисани в бяло. Целта им е да привлекат вниманието към състояние на един от най-солените водоеми в света. Спенсър Тюник е правил подобни инсталации в други места по света.

Снимката от Мъртво море е популяризирана от израелското министерство на туризма. "Посещението ми в Израел беше преживяване за мен и винаги се радвам да се върна тук и да снимам в единствената страна в Близкия изток, която позволява изкуство като това", каза Тюник, цитиран от Yahoo!News.

Израелското министерството на туризма заяви, че се надява художествената инсталация да привлече посетители в района. Държавата е до голяма степен затворена за чуждестранни туристи поради пандемията, но постепенно се отваря за ваксинираните посетители, тъй като броят на случаите намалява.